"OTVORENA KNJIGA"

Objavljena nova tajna dokumenta NSA, poziv novinarima da istraže Snoudenovu arhivu

"Od početka smo imali stav da sarađujemo sa stranim i drugim američkim medijima, a ne da cio materijal zadržimo za sebe"
0 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.05.2016. 05:47h

Veliki broj tajnih dokumenata bivšeg službenika američke Nacionalne agencije za bezbjednost (NSA) Edvarda Snoudena postaće "otvorena knjiga" za novinare i organizacije koji su voljni da rade sa novinarskom organizacijom koja drži arhivu.

Sajt "Intersept", koji je pokrenuo novinar Glen Grinvlad, uputio je poziv novinarima, pa i onima iz stranih medija, da rade sa njima i u potpunosti istraže Snoudenovu arhivu.

Intersept je, takođe, danas objavio desetak dokumenata NSA, među kojima i one koje se odnose na metode ispitivanja zatvorenika u Gvantanamu.

Navodi se da je NSA imala "zvaničnika za vezu koji je bio odgovoran za održavanje svakodnevnog kontakta sa onima koji su ispitivali zatvorenike kako bi procijenio i iskoristio njihove informacije".

Grinvald je bio dio tima koji je prvi intervjuisao Snoudena 2013. godine, podsjetio je AFP.

"Od početka smo imali stav da sarađujemo sa stranim i drugim američkim medijima, a ne da cio materijal zadržimo za sebe", kazao je Grinvald.

On je dodao da je Intersept podijelio dokumenta sa dvadesetak medija i novinarskih timova iz više zemalja, kao i sa Vašington postom, Njujork tajmsom, ProPublikom i Gardijanom.

Kako je dogovoreno sa Snoudenom, novinari koji budu izvještavali o ovim dokumentima moraju da pristanu na određena pravila.

"Ima mnogo dokumenata koja su od javnog interesa i koja mogu i treba da budu objavljena. Postoje i dokumenta u arhivi za koja smatramo da ne treba da budu objavljena, jer bi mogla da nanesu veliku štetu nevinim ljudima", objasnio je Grinvlad.

Grinvald je dodao da je Intersept već počeo da francuskom Mondu i drugima daje dijelove arhive.

Preporučujemo za Vas