Ispovijest dječjeg hirurga: Kad izgubim dijete, danima ne spavam, želim da se ubijem

"Apsolutno najbolja stvara na svijetu koja mi se može dogoditi jeste kada mogu roditeljima reći da je tumor njihovog djeteta benigan. Živim za takve trenutke"
58 pregleda 17 komentar(a)
Majkl P.La Kualja, Foto: Facebook/Humans of New York
Majkl P.La Kualja, Foto: Facebook/Humans of New York
Ažurirano: 15.05.2016. 08:58h

Doktor Majkl P.La Kualja je dječiji hirurg u Memorijalnom onkološkom centru Sloan-Ketering u Njujorku sa 30 godina radnog staža.

Ispovijest ovog doktora, čija je fotografija osvanula na Facebook stranici "Humans of New York" postala je pravi hit na internetu.

Doktor La Kvalja ispričao je što se u njegovoj glavi događa kada izgubi nekog od svojih pacijenata i kako se nosi s time.

"Apsolutno najbolja stvara na svijetu koja mi se može dogoditi jeste kada mogu roditeljima reći da je tumor njihovog djeteta benigan. Živim za takve trenutke. S druge strane, najgora stvar koja se može dogoditi jeste kada roditeljima moram reći da su ostali bez djeteta. U 30 godina to mi se dogodilo samo pet puta. I svaki put sam se poželio ubiti. Ti roditelji su mi dali svoju djecu s punim povjerenjem. To povjerenje je sveto i odgovornost je na kraju uvijek na meni. Kada se tako nešto dogodi, danima ne spavam. Preispitujem svaku odluku koju sam donio. I svaki put kad izgubim nekog pacijenta, tim roditeljima kažem: "Radije bih da sam ja mrtav, nego on ili ona". Stvarno to mislim. Odlazim svaki dan u crkvu i mislim kako ću vidjeti tu djecu na nekom boljem mjestu. Tada ću im reći da mi je žao. Nadam se da će mi oni reći: "Zaboravi na to. Uđi." - kazao je ovaj hirurg.

Potresnu ispovijest komentarisalo je na hiljade ljudi, od koji su mnogi doktorovi pacijenti ili roditelji djece koje je spasio. Svi su onu poručili da je doktor pravi heroj, bez obzira na to kako završe mališani o kojima brine.

"Istina, ali tu su i sva djeca koju ste spasiili. Mene ste spasiili prije 18 godina. Mnogo je takvih", napisala je Melissa MekDonnel.

"Nikad neću zaboraviti riječi koje nam je doktor La Kvalja uputio prije operacije našeg sina: "Iza tih vrata, vaš sin postaje moj sin." Bilo je pravo olakšanje čuti to. Nakon što je završila višesatna operacija, rekao nam je: "Počnite štedjeti za fakultet" - jedna je od poruka.

"Doktor La Kvalja mi je spasio život prije devet godina kada mi je dijagnosticiran rak gušterače. Operisao me na moj 16. rođendan koji sam sljedeći dan proslavila s medicinskim sestrama. Nikad neću zaboraviti njegove umirujuće riječi. Zaista je jedno nevjerojatno biće i upravo zbog toga je odličan hirurg" piše u jednom komentaru.

"Doktor La Kvalja, vi ste anđeo u operacionoj sali i izvan nje. Samo mali broj smrtnika može ono što vi uspijevate na dnevnoj bazi", jedna je od poruka podrške.

Bonus video: