Beograd: Održana ulična akcija sjećanja na 406 ubijenih žena i djevojčica, "Pamtimo ubijene žene"

Nešto ranije istog dana je Autonomni ženski centar predstavio onlajn platformu "Femicid memorijal", na kojem je dokumentovano 406 slučajeva ubistva žena i djevojčica u periodu od 2011. do 2023. godine u Srbiji

507 pregleda 0 komentar(a)
Ulična akcija "Pamtimo ubijene žene", Foto: Screenshot/Youtube
Ulična akcija "Pamtimo ubijene žene", Foto: Screenshot/Youtube

Uličnom akcijom pod nazivom "Pamtimo ubijene žene" nekoliko ženskih organizacija je 17. maja u Beogradu obilježilo Dan sjećanja na žene žrtve nasilja.

Aktivistkinje "Autonomnog ženskog centra", "Ženske solidarnosti" i "Žena u crnom" su na platou ispred Skupštine Srbije u tišini istakle transparente sa brojem žena i djevojčica ubijenim od 2011. do 2023. godine.

Pamtimo ubijene žene
foto: Screenshot/Youtube

Nešto ranije istog dana je Autonomni ženski centar predstavio onlajn platformu "Femicid memorijal", na kojem je dokumentovano 406 slučajeva ubistva žena i djevojčica u periodu od 2011. do 2023. godine u Srbiji.

Vanja Macanović iz ove organizacije rekla je za Radio Slobodnu Evropu (RSE) da je u proteklih 12 godina ubijena 391 žena i 15 djevojčica u porodično-partnerskom ili seksualnom nasilju.

"Cilj platforme je da se sjećamo tih žrtava, ali i da vidimo šta su bili faktori visokog rizika i zbog čega su te žene bile ubijene - da posjedovanje oružja može da se završi ubistvom, da je prijetnja počinioca da će izvršiti samoubistvo takođe faktor visokog rizika, jer je preko 40 odsto onih koji su izvršili ili pokušali suicid", rekla je Macanović.

Macanović
Macanovićfoto: Screenshot/Youtube

Prikupljeni podaci o femicidu u posljednjih 12 godina ukazuju da je za žene koje žive u nasilju najopasnije mjesto dom u kome žive sa učiniocem i da su nešto više od polovine žena ubili njihovi bračni ili vanbračni supružnici ili partneri, saopštio je Autonomni ženski centar.

Statistika pokazuje da je u 31 posto slučajeva ubistvo učinjeno vatrenim oružjem, pištoljem ili puškom, a u gotovo istom procentu nožem ili skalpelom.

Trideset odsto počinilaca je odmah nakon femicida izvršilo samoubistvo, a u 11 posto su pokušali da počine suicid.

Prema rečima Vanje Macanović, "Autonomni ženski centar" već skoro 15 godina prikuplja podatke o femicidu iz medijskih izvještaja, ali ih potom provjerava kod nadležnih institucija.

"Ovi podaci predstavljaju našu statistiku, uz podatke koje smo dobili od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) i presude koje su njihove novinarke prikupljale kada su radile istraživanje o femicidu, pošto se ispostavilo da u određenim slučajevima postoje presude koje nikada nisu bile u medijima", kaže Macanović.

Onlajn platforma "Femicid memorijal" biće ažurirana na kraju godine, kaže aktivistkinja Autonomnog ženskog centra.

Prema riječima Vanje Macanović, pomak u reagovanju institucija u oblasti nasilja u porodici napravljen je nakon usvajanja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je usvojen krajem 2016. godine.

"Taj zakon je uveo hitne mjere i obaveznu koordinaciju nadležnih institucija. To znači da Tužilaštvo zajedno sa Centrom za socijalni rad i policijom mora da organizuje sastanke najmanje jednom u 15 dana, na kojima se razmatraju svi prethodno prijavljeni slučajevi nasilja", kaže Macanović.

Neophodno je, kaže Macanović, da postoji ozbiljan nadzor nad postupanjem institucija.

"Nama se neće smanjiti broj ubijenih žena ako se to ne bude vrlo detaljno preispitivalo", smatra Vanja Macanović.

Aktivistkinje su organizovale uličnu akciju ispred parlamenta Srbije kako bi podsjetile narodne poslanice i poslanike na inicijativu da se izmijene Zakon o sudijama i Zakon o javnom tužilaštvu.

Traži se unošenje odredbe po kojoj će se postupanje, odnosno nepostupanje sudije ili tužioca koje je dovelo do nastupanja smrtnog ishoda ili teškog povređivanja oštećene ili svedoka, smatrati težim disciplinskim prekršajem.

Takođe traže da se uspostavi tijelo za praćenje i analizu slučajeva femicida.

Ulična akcija i predstavljanje sajta "Femicid memorijal" organizovani su povodom nacionalnog Dana sjećanja na žene žrtve nasilja koji se obilježava 18. maja.

Tokom 2023. godine u Srbiji je ubijeno 28 žena, najčešće od strane partnera ili bliske osobe.

Ove godine je do 15. maja zabilježeno devet slučajeva femicida.

Bonus video: