Obama osuđuje: Agresivno vojno prisustvo Rusije na Baltiku

"Mi održavamo stalni dijalog sa Rusijom... ali takođe želimo da osiguramo da smo spremni i jaki", rekao je Obama
10 komentar(a)
Barak Obama, nordijski lideri, Foto: Reuters
Barak Obama, nordijski lideri, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.05.2016. 20:09h

Predsjednik SAD Barak Obama osudio je danas "agresivno" vojno prisustvo Rusije u oblasti Baltika.

"Zajedno smo zabrinuti zbog agresivnog vojnog prisustva i stava Rusije u sjeverno-baltičkoj oblasti", rekao je Obama na prijemu lidera pet nordijskih zemalja u Bijeloj kući i pozvao Moskvu da poštuje svoje međunarodne obaveze.

Obama je to izjavio poslije sastanka sa liderima Švedske, Danske, Finske, Islanda i Norveške.

"Mi održavamo stalni dijalog sa Rusijom... ali takođe želimo da osiguramo da smo spremni i jaki", dodao je Obama.

Posljednjih nekoliko nedjelja ruski avioni su više puta prolazili blizu američkih vojnih brodova ili aviona na Baltiku, dok su pojačane tenzije između SAD i Rusije.

U zajedničkom saopštenju SAD i pet nordijskih zemalja osudili su "rastuće vojno prisustvo" Rusije u toj oblasti i "provokacije" Moskve.

Oni su pored toga potvrdili riješenost da se podrži Ukrajina naspram destabilizirajućih aktivnosti Moskve.

"Sankcije protiv Rusije ne mogu da budu ukinute dok u potpunosti ne bude poštovala sporazume iz Minska", navodi se u zajedničkom saopštenju.

SAD i pet nordijskih zemalja su pored toga istakli da NATO igra centralnu ulogu u bezbjednosti Evrope i insistiraju na ulozi Švedske i Finske, koje nisu dio Alijanse. Oni su pored toga potvrdili svoju čvrstu podršku za bližu saradnju između NATO i Evropske unije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će njegova zemlja preduzeti mjere da se suprotstavi "prijetnjama" koje predstavlja postavljanje američkog protivraketnog štita u Poljskoj i u Rumuniji.

Obama i nordijski lideri su razgovarali o temama koje zaokupljuju taj region kao što su ruska agresija, prilivi migranata u Evropu i borba protiv Islamske države u Iraku i Siriji, mada je bilo malo neslaganja među zemljama koje uglavnom dijele iste stavove.

Poslije samita Obama se našalio i rekao da je "vjerovatno suviše slaganja" da bi bilo mnogo uzbudljivo.

Obama je pohvalio pet nordijskih zemalja kao primjere pouzdanosti, jednakosti, velikodušnosti, odgovornosti i čak lične sreće.

On je rekao da bi možda ove zemlje, koje su mala utočišta socijalnog liberalizma, povremeno trebalo da preuzmu vođstvo.

Američki predsjednik je pohvalio napore zemalja te oblasti da pomognu u migrantskoj krizi koja je zahvatila Evropu, gdje su Danska i Švedska prihvatili veliki broj izbjeglica.

"Svijet bi bio bezbjedniji i bogatiji kad bi samo imali više partnera kao što su naši nordijski partneri", rekao je Obama pored predsjednika Finske Sauli Ninistea, premijera Islanda Sigrudura Ingia Johansona, Danske Larsa Lekea Rasmusena, Švedske Stefana Levena i premijerke Norveške Erne Solberg.

Bonus video: