Američka vojska: Islamska država proglasila vanredno stanje u Raki

Medijski navodi ukazuju da ID raspoređuje ljudstvo oko Rake i da pokušava napravi zaklon u nekim oblastima i zaštiti potencijalne mete od vazdušnih udara i kopnenih napada
4 komentar(a)
Raka, Sirija, Foto: Reuters
Raka, Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.05.2016. 19:28h

Američka vojska tvrdi da je Islamska država proglasila vanredno stanje u Raki i da očekuje da bi taj grad, koji slovi za prijestonicu džihadista, uskoro mogao da se nađe pod opsadom.

Kako prenosi CNN, vojni zvaničnici SAD pažljivo prate društvene mreže i medijske navode na osnovu kojih su došli do takvih zaključaka.

"Vidjeli smo proglašenje vanredne situacije u Raki, šta god to značilo", rekao je novinarima pukovnik Stiv Voren, portparol koalicije protiv ID koju predvode SAD.

"Znamo da se ovaj neprijatelj osjeća ugroženim, kao što i treba", dodao je on.

Medijski navodi ukazuju da ID raspoređuje ljudstvo oko Rake i da pokušava napravi zaklon u nekim oblastima i zaštiti potencijalne mete od vazdušnih udara i kopnenih napada.

"Oni vide sirijske demokratske snage, zajedno sa sirijskom arapskom koalicijom koje manevrišu sa njihove istočne i zapadne strane", rekao je Voren.

Obije te oblasti, dodao je, postaju sve bezbjednije, a sirijske demokratske snage sve više uspijevaju da generišu sopstvenu borbenu snagu u tim oblastima, navodi CNN.

Međunarodna koalicija vjeruje da ID sada reaguje na te manevre.

"Imamo izvještaje o tome da ID repozicionira svoje borbene kapacitete i pretpostavljam da misle na ono što ih čeka", rekao je Voren.

Bonus video: