Nigerijski predsjednik: Šta će mi izvinjenje Kamerona?

Na video-snimku koji je dostavljen televiziji ITN Kameron je prikazan kako razgovara s kraljicom o samitu na jednom prijemu u Bakingemskoj palati
3 komentar(a)
Muhamed Buhari, Foto: Reuters
Muhamed Buhari, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.05.2016. 11:24h

Nigerijski predsjednik Muhamed Buhari kaže da ne traži bilo kakvo izvinjenje ni od koga zbog izjave Dejvida Kamerona da je Nigerija "nevjerovatno korumpirana".

Kako kaže, više je od toga zainteresovan za vraćanje ukradenih predmeta koji se čuvaju u britanskim bankama.

Govoreći na antikorupcijskom događaju u Londonu Buhari je korupciju opisao kao „hidra čudovište“ koje prijeti bezbjednosti zemalja.

Naveo je i da je korupcija u Nigeriji endemska i da je njegova vlada posvećena borbi protiv nje.

"Ne treba mi nikakvo izvinjenje. Ono što mi treba je da se vrati naša imovina", rekao je Buhari na samitu za borbu protiv korupcije koji je organizovao sekretarijat Komonvelta u Londonu, prenosi AFP.

"To je moj zahtjev. Šta će mi izvinjenje?" rekao je nigerijski predsjednik pred brojnim organizacijama civilnog društva i delegata Nigerije.

Britanski premijer snimljen je kako komentariše da samitu prisustvuju lideri nekih "nevjerovatno korumpiranih zemalja".

On je istakao slučaj bivšeg guvernera nigerijske države Bajels, bogate naftom, koji je uhapšen u Londonu na osnovu optužbe za pranje novca 2015. godine, ali je izbjegao hapšenje tako što se maskirao u ženu, prenosi AFP.

Dejvid Kameron snimljen je kamerom dok govori kraljici Elizabeti da će lideri nekih "nevjerovatno korumpiranih" zemalja prisustvovati samitu protiv korupcije.

Na video-snimku koji je dostavljen televiziji ITN Kameron je prikazan kako razgovara s kraljicom o samitu na jednom prijemu u Bakingemskoj palati.

"Imali smo jutros veoma uspješan sastanak kabineta na kome smo razgovarali o samitu protiv korupcije", rekao je Kameron kada mu je prišla kraljica.

"Imaćemo Nigerijce, zapravo lideri nekih nevjerovatno korumpiranih zemalja će doći u Britaniju", rekao je on.

Nigerija i Avganistan su, kako je objasnio, možda dvije najkorumpiranije zemlje na svijetu.

Kraljica nije ništa komentarisala, ali Kanterberijski biskup Džastin Velbi je rekao: "Ali ovaj konkretni predsjednik zapravo nije korumpiran".

Osim toga, britanska kraljica Elizabeta Druga "uhvaćena" je na snimku kako kaže da su kineski zvaničnici bili “veoma nepristojni” prema ambasadoru Britanije u Kini.

Bonus video: