Novo saslušanje Lukšića 7. juna

Od 12. do 14. aprila tokom prethodne sesije intervjuisano je devet kandidata koji su u sjedištu svjetske organizacije u Njujorku odgovarali na oko 800 pitanja ambasadora i predstavnika civilnog društva, u prvom takvom predstavljanju u 70 godina dugoj tradiciji UN u kojoj je do sada prvi čovjek biran uglavnom tajno
0 komentar(a)
Igor Lukšić, UN, Foto: Vlada Crne Gore
Igor Lukšić, UN, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 10.05.2016. 17:25h

Predsjedavajući Generalne skupštine UN Mogens Liketoft rekao je da će za 7. jun zakazati novu rundu sesija pitanja i odgovora s kandidatima za nasljednika generalnog sekretara svjetske organizacije Ban Ki Muna.

Liketoft je rekao danas novinarima da očekuje da budu nominovana najmanje još dva nova kandidata i pozvao sve druge koji su zainteresovani da obezbijede da im se imena navedu prije sledećeg sastanka 193 zemalja članica Generalne skupštine. Devet kandidata intervjuisano je prošlog mjeseca.

On nije pomenuo ko bi mogli biti novi kandidati, a diplomate su navele tri moguća imena - slovačkog ministra spoljnih poslova Miroslava Lajčaka, argentinsku ministarku spoljnih poslova Suzanu Malkora, i Mekiskanku koja je na čelu Ekonomske komisije UN za Latinsku Ameriku Alisiju Barsenu.

Prema Povelji UN generalnog sekretara bira Generalna skupština UN na predlog 15-članog Savjeta bezbjednosti.

Od 12. do 14. aprila tokom prethodne sesije intervjuisano je devet kandidata koji su u sjedištu svjetske organizacije u Njujorku odgovarali na oko 800 pitanja ambasadora i predstavnika civilnog društva, u prvom takvom predstavljanju u 70 godina dugoj tradiciji UN u kojoj je do sada prvi čovjek biran uglavnom tajno.

Među intervjuisanim bio je i bivši ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić.

Među ostalim kandidatima bili su bivša novozelandska premijerka i šefica Programa UN za razvoj Helen Klark, bivši predsjednik Slovenije Danilo Tirk i bivši makedonski ministar i predsjedavajući Generalne skupštine UN Srđan Kerim.

Ispitani su takodje i bivši šef diplomatije i predsjedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić, bivša bugarska ministarka spoljnih poslova i direktorka Uneska Irina Bokova, šefica diplomatije Moldavije Natalija German i bivši premijer Portugala i visoki komesar UN za izbjeglice Antonio Gutereš.

Bonus video: