One su noćna mora Islamske države

Pohabane fotografije članova porodice na zidovima ženske kasarne govore o tome šta su žrtvovale da bi se priključile borbi
11 komentar(a)
Pripadnice Jazida, Foto: Reuters
Pripadnice Jazida, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.05.2016. 12:51h

Kada je Islamska država upala u sjeverni irački grad Sindžar 2014. godine, nekoliko mladih pripadnica naroda Jazidi se latilo oružja protiv ekstremista koji napadaju žene i djevojke iz njihove zajednice.

„Odveli su osam mojih komšija i vidjela sam da ubijaju djecu“, izjavila je za Rojters Asema Dahir.

Ova 21-godišnjakinja je sada pripadnica ženske jedinice u okviru kurdskih pešmerga snaga, koje igraju važnu ulogu u otporu Islamskoj državi na sjeveru Iraka.

Ubistvo i porobljavanje hiljada pripadnika iračke manjinske zajednice Jazidi usmjerilo je pažnju međunarodne zajednice na nasilnu kampanju ID da nametne radikalnu ideologiju.

Podstakla je i formiranje neobične jedinice od 30 žena iz zajednica Jazida i Kurda iz Iraka i Sirije. Bitno im je samo da osvete žene koje su džihadisti silovali, tukli i likvidirali.

Dahir kaže da je šokirana brutalnošću militanata. Ona je za Rojters ispričala da je tokom borbi koje su bjesnile Sindžarom 2014. ubila dva pripadnika ID prije nego što je pogođena u nogu.

Pohabane fotografije djece i članova porodica, u uglovima ogledala ili zakačene na zidovima ženske kasarne govore o tome šta su žrtvovale da bi se priključile borbi.

Haseba Nauzad (24), koja komanduje grupom, je žrtvovala brak. Živjela je sa suprugom u Turskoj kada je ID upala na sjever Iraka i objavila takozvani kalifat.

„Vidjela sam kako siluju moje kurdske sestre i nisam mogla da prihvatim tu nepravdu“, kazala je Nauzad.

Njen suprug je htio da plati švercerima da ih odvedu u Evropu sa više od milion izbjeglica, ali je insistirala da ide kući da se bori protiv islamista.

„Odrekla sam se porodičnog života i došla da branim kurdske sestre i majke i suprotstavim se neprijatelju“, ispričala je. Izgubila je kontakt sa suprugom od kada je stigao u Njemačku.

Ove žene kažu da ih pol ne sprečava da se bore.

„Ako muškarac može da nosi oružje, može i žena. Muškarci su motivisani da se jače bore kada vide ženu na istom bojnom polju“, smatra Nauzad.

Pripadnice jedinice su ubijeđene da ih se ekstremisti ID plaše „jer misle ako ih ubije žena, neće otići u raj“, kaže Nauzad.

„Ta priča ohrabruje žene da se pridruže borbi“.

Bonus video: