Ubijeno osam egipatskih policajaca: Islamska država preuzela odgovornost

Među poginulima su jedan policijski poručnik i sedam nižerangiranih policajaca, koji su bili u patroli kad su kasno sinoć upali u zasjedu, navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova
0 komentar(a)
Egipat, policija, Foto: Reuters
Egipat, policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.05.2016. 10:20h

Džihadisti egipatskog ogranka Islamske države (ID) preuzeli su odgovornost za ubistvo osam policajaca u predgrađu Kaira

"Jedinica boraca kalifata napala je minibus koji je prevozio odmetnike iz policije u Helvanu i svi su ubijeni", objavila je Islamska država na Tviteru, dodajući da je napad bio osveta zbog zatvaranja "nevinih žena u odmetničke zatvore".

Naoružani napadači ubili su sinoć osam policajaca u civilu u južnom dijelu Kaira. Policajci su bili u minibusu u trenutku kada im je jedan kombi prepriječio put. Nadapači su zatim na policajce otvorili vatru iz automatskog oružja.

Među poginulima su jedan policijski poručnik i sedam nižerangiranih policajaca, koji su bili u patroli kad su kasno sinoć upali u zasjedu, navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Džihadisti, uključujući i one iz Islamske države, posljednjih godina ubili na stotine egipatskih policajaca i vojnika u napadima, uglavnom na Sinajskom poluostrvu, ali i u i oko Kaira.

Džihadisti ID ubili su u Egiptu više stotina policajaca i vojnika otkako je 2013. godine sa vlasti svrgnut demokratski izabrani islamistički predsjednik Mohamed Morsi.

Bonus video: