UPOZORENJE STRUČNJAKA IZ SAD I JUŽNE KOREJE

Pjongjang priprema novu nuklearnu probu

Posljednjih nedjelja su udvostručene spekulacije o narednoj nuklearnoj probi Sjeverne Koreje gdje se trenutno održava kongres vladajuće Radničke partije, prvi put u posljednjih 36 godina
1 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2016. 09:44h

Stručnjaci iz SAD i Južne Koreje saopštili su danas da nedavni satelitski snimci ukazuju da Sjeverna Koreja priprema petu nuklearnu probu u bliskoj budućnosti.

Satelitski snimci urađeni u četvrtak pokazuju pojačano kretanje u blizini podzemnog centra Pungje-ri, koji je glavna lokacija Sjeverne Koreje za nuklearne probe.

"Pojačano prisustvo vozila nije uobičajeno osim u slučaju pripreme probe", navodi se u izvještaju američkih i južnokorejskih stručnjaka s Univerziteta Džon Hopkins i dodaje da bi vlasti u Pjongjangu mogle u skorijoj budućnosti da izvedu petu nuklearnu probu.

Posljednjih nedjelja su udvostručene spekulacije o narednoj nuklearnoj probi Sjeverne Koreje gdje se trenutno održava kongres vladajuće Radničke partije, prvi put u posljednjih 36 godina.

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un ocijenio je u petak nuklearnu probu hidrogenske bombe sprovedenu u januaru kao "istorijsku".

"Naši vojnici su ove godine uspješno sproveli prvu probu hidrogenske bombe. To je istorijski događaj u posljednjih 5.000 godina istorije našeg naroda", rekao je Kim u govoru na kongresu vladajuće partije, inače jedine stranke u toj zemlji.

Sjeverna Koreja je 6. januara saopštila da je uspješno izvela prvu probu hidrogenske bombe koja je mnogo snažnija od atomske bombe.

Na kongresu iza zatvorenih vrata Kim će iznijeti smjernice odbrambene i razvojne politike, ali će to biti prilika za konsolidovanje njegove vlasti, jačanje lojalnosti vojske i naroda i promjenu dijela rukovodstva.

Sedmi kongres Radničke partije Koreje, prvi od 1980. godine, smatra se najvažnijim političkim događajem u Sjevernoj Koreji ove godine, navodi kineska agencija Sinhua.

Preporučujemo za Vas