Sud u Bangladešu potvrdio smrtnu presudu lideru islamističke stranke

Tužilaštvo je tvrdilo da je Nizami odigrao odlučujuću ulogu u stvaranju propakistanske islamističke jedinice Al-Badr, odgovorne za ubistva intelektualaca, lekara i novinara tokom rata za nezavisnost
0 komentar(a)
Suđenje, sud, sudija, presuda
Suđenje, sud, sudija, presuda
Ažurirano: 05.05.2016. 09:22h

Vrhovni sud Bangladeša potvrdio je danas smrtnu presudu lideru glavne islamističke stranke u zemlji, optuženom za ratne zločine, saopštile su bangladeške vlasti.

Motiur Rahman Nizami, lider stranke Džamat-e-Islami, osuđen je na smrt zbog ubistva, silovanja i planiranja ubistva naprednih intelektualaca tokom rata za nezavisnost Bangladeša 1971. godine.

Državni tužilac Mahbubej Alam rekao je agenciji Frans pres da je tužilaštvo zadovoljno presudom i da više nema prepreka Nizamijevom pogubljenju, osim ako predsjednik države ne usvoji njegovu molbu za pomilovanje.

Niko od osuđenih za ratne zločine u Bangladešu do sada nije pomilovan, te bi 73-godišnji Nizami mogao biti obešen u narednih nekoliko dana.

U glavnom gradu Daki podignut je nivo bezbjednosti poslije nedavnog ubistva pripadnika sekularnih vojnih snaga, intelektualaca i pripadnika verskih manjina, za šta su odgovornost preuzeli islamisti.

Presude protiv ostalih lidera Džamat-e-Islamija pokrenule su 2013. godine talas nasilja, u kojem je nastradalo 500 ljudi.

Nizami je na čelo stranke došao 2000. godine, a od 2001. do 2006. bio je ministar u vladi Bangladeša.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Nizami odigrao odlučujuću ulogu u stvaranju propakistanske islamističke jedinice Al-Badr, odgovorne za ubistva intelektualaca, lekara i novinara tokom rata za nezavisnost.

Bangladeš je od 1947. do 1971. bio pakistanska provincija pod nazivom Istočni Bengal i Istočni Pakistan.

Bonus video: