VEĆ RAZMIŠLJA KO BI MU BIO MOGAO BITI PARTNER

Tramp: Partija da se ujedini, mislim da ću pobijediti Klintonovu

Kejsik je uspio da pobijedi ostale republikanske kandidate samo u svojoj državi
56 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.05.2016. 19:09h

Milijarder Donald Tramp, koji je poslije pobjede u Indijani i odustajanja rivala, senatora Teda Kruza i Džona Kejsika od kampanje, sada je siguran u nominaciju za kandidata Republikanske stranke na američkim predsjedničkim izborima, pozvao je partiju da se ujedini i stane iza njega u borbi protiv Hilari Klinton.

Džon Kejsik objavio je danas da se povlači iz kampanje za republikansku nominaciju za kandidata na predsjedničkim izborima u SAD, čime je Trampu otvoren put za pobjedu među republikancima, prenijeli su američki mediji.

Guverner Ohaja i bivši američki kongresmen nastojao je dan ranije da ostane u trci nakon što se senator Ted Kruz već povukao poslije jučerašnjih loših rezultata na unutarstranačkim izborima u Indijani, prenosi Rojters.

NBC je ranije prenio da neimenovani izvor iz Kejsikove kampanje tvrdi da guverner prekida svoju kampanju.

Kejsik koji je uspio da pobijedi ostale republikanske kandidate samo u svojoj državi, otkazao je današnje pojavljivanje u medijima koje je bilo zakazano.

"Sada ćemo ujediniti partiju, okupićemo ljude. Mislim da ću pobijediti Hilari" rekao je 69-godišnji Tramp na televiziji Foks.

Tramp je već počeo da razmatra ko bi mogao da mu bude partner u trci i kandidat za potpredsjednika, rekavši da "želi osobu sa političkim iskustvom" koja će dopuniti njegov dar za biznis.

"Želio bih da imam nekoga ko bi bio zaista dobar u kontaktima sa Senatom, ko bi umio da se nosi sa Kongresom i da progura zakone", rekao je Tramp, prenosi AFP.

Nova anketa CNN-a pokazuje da je Klintonova, koja se nada da će biti nominovana za kandidatkinju Demokratske stranke na predsjedničkim izborima, trenutno ima podršku 54 odsto birača naspram 41 odsto, koliko bi glasalo za Trampa, što je njena najveća prednost od jula.

Ona je, za razliku od Trampa, pretrpjela poraz u Indijani gdje je pobedio njen rival Berni Sanders, koji je obećao da će ostati u trci do kraja, uprkos tome što Klintonova ima znatnu prednost u trci za delegate.

Kada je riječ o Trampu, nekoliko istaknutih Republikanaca još odbija da podrže Trampa kao kandiata.

"Ukoliko nominujemo Trampa, bićemo uništeni i to zaslužujemo", naveo je senator Lindzi Gram na Tviteru.

Tramp je, međutim, ubijeđen da može da okupi oko sebe glavni dio stranke.

"Uvjeren sam da mogu da ujedinim veći dio. Neke od njih i ne želim", rekao je Tramp televiziji NBC.