Šta treba Trampu da bi postao predsjednik: Da učini ono što je uspio samo Regan

Birači na predsjedničkim izborima su mlađi, više je žena i daleko su raznovrsniji od pretežno bijelih glasača na republikanskim izborima. Na nedavnim opštim izborima, takvi glasači su većinski naginjali demokratama
3 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.05.2016. 15:20h

Milijarder Donald Tramp, koji je jučerašnjom pobjedom na stranačkim izborima u Indijani došao nadomak predsjedničke nominacije republikanaca, za pobjedu na izborima u novembru moraće da privuče mnogo širu podršku birača da bi ušao u Bijelu kuću, ocjenjuje agencija Asošiejted pres.

Tramp ima otvoren put ka nominaciji republikanaca, pošto je njegov rival Ted Kruz odustao od trke nakon izbora u Indijani.

Birači na predsjedničkim izborima su mlađi, više je žena i daleko su raznovrsniji od pretežno bijelih glasača na republikanskim izborima. Na nedavnim opštim izborima, takvi glasači su većinski naginjali demokratama.

Da bi poništio prednost demokrata među ženama, mladima, crncima, Latino-Amerikancima i glasačima porijeklom iz Azije, Tramp će morati da maksimizira svoju podršku među bijelcima, pogotovo među bijelim muškarcima, do nivoa koji je rijetko viđen.

Anlitičari ocjenjuju da bi Tramp morao da obezbijedi podršku dvije trećine bijelih glasača, što je u modernoj politici uspjelo jedino Ronaldu Reganu u ubjedljivoj pobjedi na izborima 1984. godine kada je dobio drugi mandat.

"Trampu će biti teško da poveća broj pristalica među grupama koje ga već podržavaju", rekla je Karlin Bouman, demografkinja iz Američkog preduzetničkog instituta koji naginje desnici.

Raj Tešeira iz liberalnog Centra za američki progres rekao je da je Tramp dobro prošao na stranačkim izborima među bijelcima s fakultetskom diplomom, ali da ankete ukazuju da ga ta demografska grupa ne voli kada se posmatra šire biračko tijelo.

I među republikancima ima onih koji smatraju da je pred Trampom težak zadatak.

"Tog tipa mrzi ili ne voli izuzetan broj američkih birača", rekao Vit Ajres, koji je radio ankete za predsjedničku kampanju Marka Rubija.

Ajres dodaje da nije samo da jedna grupa ne voli Trampa, dodajući da je milijarder oštrom retorikom o imigraciji i uvredljivim izjavama o ženama "napravio sebi neprijatelje među milionima Amerikanaca".

Nepopularnost među tim grupama Trampu bi posebno moglo otežati da dobije izbore u Ohaju i na Floridi koje republikanac mora dobiti da bi obezbijedio ulazak u Bijelu kuću.

Hilari Klinton, koja će skoro izvjesno obezbijediti demokratsku nominaciju, takođe ima svoje slabosti, navodi AP.

Ankete pokazuju da birači ne vjeruju Hilari Klinton, koja uz dosta izazova vodi u trci s Bernijem Sandersom, pri čemu i s prakično obezbjeđenom nominacijom gubi izbore na posljednjim glasanjima, kao juče u Indijani.

Klinton, ipak nema dodatnu prepreku s kojom je Tramp suočen - sopstvenu partiju.

S jačanjem partijskih podjela u SAD, predsjednički kandidati na prethodnih nekoliko izbora su mogli da računaju na makar 90 odsto glasova svojih stranaka.

Kod Trampa, međutim, nije očigledno da može računati toliku podršku republikanaca. Iako je dobijao sve veći broj glasova i iako su njegovi rivali odustajali od trke, podrška Trampu među istaknutim republikancima se nije znatno povećala.

Trampov uspon na strančkim izborima je zapravo pratio pokret među konzervativcima koji su se zaklinjali da nikada neće glasati za njega, a mnogi uticajni republikanci su rekli da planiraju da preskoče stranačku konvenciju u julu u Klivlendu, na kojoj bi trebalo da bude potvrđena predsjednička kandidatura.

Bonus video: