SAD: Tramp ismijavao Kruza i Kejsika, Klintonova blizu pobjede, Sanders neće da se preda

Bivšoj državnoj sekretarki Hilari Klinton nedostaje 218 delegata da bi dobila dovoljnih 2.383 potrebnih za nominaciju
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.05.2016. 08:26h

Rivali za predsjedničku nominaciju demokrata i republikanaca usredsredili su se na američku državu Indijanu gdje se sjutra održavaju unutarstranački izbori koji bi mogli da daju odlučujuće pobjedničke glasove favoritima obije stranke, Hilari Klinton i Donaldu Trampu.

Međutim, njihovi unutarstranački rivali, iako slabi po broju sakupljenih glasova, nemaju planove da izađu iz trke.

"Idemo do kraja trke", rekao je Trampov rival Ted Kruz na televiziji Ej-Bi-Si (ABC), uz argument da Tramp neće moći da dobije većinu delegata potrebnih za nominaciju. On predvidđa da Tramp do partijske konvencije u Klivlendu neće sakupiti potreban broj glasova i da će se tek na konvenciji odlučivati ko će biti predsjednički kandidat Republikanske stranke.

Na strani demokrata, Berni Sanders, koji je daleko iza Hilari Klinton, i dalje insistira na tome da njegov put do nominacije zavisi od mogućnosti da preobrati superdelegate koji sada podržavaju Hilari Klinton. Superdelegati mogu da glasaju za kog kandidata hoće.

Bivšoj državnoj sekretarki Hilari Klinton nedostaje 218 delegata da bi dobila dovoljnih 2.383 potrebnih za nominaciju.

Sanders, koji je daleko iza nje, rekao je, međutim, da ih čeka teška borba i nastavio kampanju. Upitan u televizijskim emisijama zašto je uopšte još u trci, odgovorio je: "Teško je, ali nije nemguće".

Frustracija je dramatična na strani republikanaca. U kampanji u Fort Vejnu u Indijani Tramp je ponovio da vjeruje da je trka za republikansku stranačku nominaciju gotova, iako on još nije sakupio 1.237 delegata koliko je za to potrebno, i ismijavao je svoje protivkandidate Teda Kruza i Džona Kejsika zbog toga što i dalje ostaju u trci.

"Drže se vrhovima svojih noktiju ", rekao je juče Tramp i pozvao Republikansku stranku da se ujedini iza njegove kandidature, ali i ocijenio da, iako se to ne desi, očekuje da će biti republikanski predsjednički kandidat.

"Ne mislim da je važno, ali bi bilo lijepo da se Republikanska stranka ujedini. Ipak, mislim da ću pobijediti u svakom slučaju", rekao je Tramp na predizbornom skupu u gradu Fort Vejn, u Indijani.

Ako pobijedi u Indijani, Tramp će zacementirati svoju prednost i možda uspjeti da obezbijedi nominaciju prije stranačke konvencije.

Njegovi rivali Ted Kruz i Džon Kejsik se nadaju da će uspjeti da uzmu značajan broj delegata na preostalim glasanjima i time osigurati neodlučnu konvenciju na kojoj delegati u ponovljenim glasanjima mogu glasati i za kandidate za koje nijesu vezani rezultatima izbora po državama.

Na strani demokrata, Hilari Klinton u Indijanapolisu nije pominjala ime svog stranačkog rivala Bernija Sandersa. Ona je umjesto toga kritikovala Trampa zbog toga što je prihvatio ekonomsku politiku republikanaca koja je zanemarila obične radnike. Ona je takođe kritikovala Trampa i Kruza zbog toga što su željeli da smanje poreze bogatih i zbog upotrebe "opasne" retorike oko muslimana.

Na večeri asocijacije za odbranu prava crnaca u Detroitu, Hilari Klinton je sinoć podsjetila prisutne, većinom Afroamerikance, na to da se Tramp nije jasno distancirao od ljudi koji zastupaju stavove o supremaciji bijele rase, a koji su podržali njegovu kampanju.

"Mi zaslužujemo vođe koji će rušiti barijere, ne graditi zidove između nas", rekla je Klintonova.

Ona je apelovala na afroameričke glasače da spriječe da se "otrgne" napredak ostvaren za vrijeme predsjedništva Baraka Obame, što može da se desi ako republikanski protivkandidat Donald Tramp bude izabran u Bijelu kuću.

"Ne možemo dozvoliti da nasljeđe Baraka Obame dođe u ruke Donalda Trampa", rekla je bivša američka državna sekretarka.

"Nemojmo dovesti u opasnost obećanje, potencijal, san naše zemlje time što ćemo popustiti pred tim glasovima mržnje", rekla je Hilari Klinton i dodala da je sada, kako se približava kraj predsjedništva Baraka Obame, važnije nego ikad da se zemlja ujedini.

Bonus video: