Njujork: Izgorjela srpska pravoslavna crkva Svetog Save

Požar je brzo progutao crkvu, koja potiče iz 19. vijeka, a za samo sat vremena od izbijanja su posmatrači već postavili fotografije na društvenim mrežama, na kojima se vidi kako se iznad Menhetna uzdiže oblak dima i kako vatra guta crkvu
149 pregleda 152 komentar(a)
Požar, crkva Svetog Save, Njujork, Foto: Screenshot (YouTube)
Požar, crkva Svetog Save, Njujork, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 02.05.2016. 06:30h

Srpska pravoslavna crkva Sveti Sava na Menhetnu izgorjela je u požaru koji ju je zahvatio samo nekoliko sati nakon što su vjernici u njoj prisustvovali uskršnjoj liturgiji, javili su danas američki mediji.

Njujorška vatrogasna služba je saopštila da je prvu dojavu o požaru u crkvi Srpske pravoslavne crkve, koja se nalazi na Zapadnoj 25. ulici, između Pete Avenije i Avenije Amerika, nešto prije 19 časova po lokalnom, odnosno jedan poslije ponoći po srednjeevropskom vremenu, navodi "Njujork tajms".

U gašenju požara, koji se brzo rasplamsao, učestvovalo je čak 168 vatrogasaca, saopštila je vatrogasna služba, dodajući da je požar poslije tri sata gašenja stavljen pod kontrolu.

Požar je brzo progutao crkvu, koja potiče iz 19. vijeka, a za samo sat vremena od izbijanja su posmatrači već postavili fotografije na društvenim mrežama, na kojima se vidi kako se iznad Menhetna uzdiže oblak dima i kako vatra guta crkvu.

Zvaničnici navode da nije poznato da li se neko nalazio u crkvi u vrijeme kad je izbio požar. Domar, koji je stigao na mjesto požara uskoro po izbijanju, primio je pomoć ljekara zbog udisanja dima, ali nije hospitalizovan.

Starješina crkve Ðokan Majstorović je izjavio da se osjećao da je "usred noćne more" dok je pokušavao da dođe do crkve, kojoj je zbog požara bio blokiran pristup.

Portparol vatrogasne službe Frenk Gribon navodi da se čini da uzroci požara nijesu sumnjivi.

On je dodao da će njegovo odjeljenje istražiti uzroke, ali je upozorio i da bi velika šteta koju je pretrpjela crkva mogla da zakomplikuje te napore.

"Šteta je tako velika da ne može da se nađe tačka gdje je požar izbio. Krov je bio drveni i više ga nema", rekao je Gribon.

Bonus video: