Palestinski ambasador u UN uporedio Izrael sa nacističkim režimom

Palestinski ambasador je to izjavio nakon što se nedavno verbalno sukobio sa Danonom u Savjetu bezbjednosti u UN, pošto je izraelski ambasador zatražio da Mansur osudi akte palestinskog terorizma protiv Izraelaca
0 komentar(a)
Palestina, Foto: Shutterstock
Palestina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.04.2016. 10:16h

Palestinski predstavnik u UN Rijad Mansur oštro je kritikovao Izrael što Palestince označava teroristima, uporedivši zbog toga jevrejsku državu sa Trećim rajhom, prenose danas izraelski mediji.

Mansur je sinoć rekao novinarima da izraelski ambasador u UN Dani Danon pokušava da predstavi kao teroriste "sav palestinski narod koji ima legitimno pravo da se suprotstavi okupaciji na legitiman način".

"Svi kolonizatori, svi okupatori, uključujući i one koji su ugušili ustanak u Varšavskom getu, označavaju one koji im se suprotstavlju kao teroriste", rekao je Mansur.

Palestinski ambasador je to izjavio nakon što se nedavno verbalno sukobio sa Danonom u Savjetu bezbjednosti u UN, pošto je izraelski ambasador zatražio da Mansur osudi akte palestinskog terorizma protiv Izraelaca.

Danon je doveo u UN supruga i kćerku Dafne Meir (38) koju je palestinski tinejdžer u januaru ubio nožem kada je upao u njihovu kuću.

U odgovoru na Mansorovu novu izjavu, izraelski izaslanik je rekao da svako poređenje nacističkog režima sa demokratskom državom Izrael jeste "dostojno prezira i da ga međunarodna zajednica mora osuditi".

"Palestinci nastavljaju da lažu svijet i okreću se međunarodnoj zajednici smiješnim tvrdnjama, umjesto da usredsrede svoje napore na borbu protiv terora", rekao je Danon.

On je u saopštenju takođe reagovao na brifing Komiteta UN o pravima palestinskog naroda na kome je Izrael optužen da pritvara nevine maloljetnike.

"Kada smo uhapsili šesnaestogodišnjaka koji je ubio Dafnu Meir, nevinu majko šestoro (djece), odnosili smo se prema njemu kao teroristi, što on i jeste - ubici koji je zaslušio da bude doživotno u zatvoru", rekao je Danon.

Izraelski mediji podsjećaju da je Mansur ranije optuživao Izrael da vadi organe ubijenih Palestinaca, tvrdeći da su njihova tijela vraćana "bez rožnjača i drugih delova tela".

Bonus video: