ISTRAŽIVAČI ANALIZIRALI "POREZNE RAJEVE"

Panama Papers: 9. maja će se znati ko je sve "prao novac" i izbjegavao porez

U narednim sedmicama ICIJ će nastaviti da objavljuje detalje o najvećim poreznim utajama u svijetu
1 komentar(a)
Panama papiri, ofšor zone, Foto: Krik.rs
Panama papiri, ofšor zone, Foto: Krik.rs
Ažurirano: 27.04.2016. 17:55h

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) objaviće 9. maja informacije o više od 200.000 kompanija, fondova i drugih društava koji su u raznim poreznim rajevima koristeći offshore račune izbjegavali plaćanje poreza.

Objavljivanjem tzv. Panamskih dokumenata otkriven je najveći globalni skandal o utajama poreza brojnih javnih ličnosti u svijetu, kao i brojnih kompanija i fondacija.

Istraživači su analizirali prikupljene podatke iz 21 "poreznog raja", od Hong Konga do Nevade u SAD-u. U narednim sedmicama ICIJ će nastaviti da objavljuje detalje o najvećim poreznim utajama u svijetu. Krajem marta objavljene su informacije o poreznim malverzacijama u kojima je učestvovala advokatska kompanija Mossack Fonseca sa Paname, a koja govori o pranju novca i fiktivnim računima brojnih javnih ličnosti poput premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona, porodice Ilhama Alijeva, predsjednika Azerbejdžana i mnogih drugih. Zbog umješanosti u skandal s offshore računima na Panami ranije je ostavku podnio premijer Islanda.

Preporučujemo za Vas