UNUTARSTRANAČKI IZBORI U SAD

Tramp sebe proglasio za pobjednika, Klinton dominirala u četiri države

Rival Klintonove Berni Sanders i Trampovi rivali republikanci Ted Kruz i Džon Kejsik obećavaju da će nastaviti trku bez obzira što su im šanse sve slabije
2 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2016. 06:45h

Pretendenti za nominaciju Republikanske i Demokratske stranke na izborima za predsjednika SAD Donald Tramp i Hilari Klinton osvojili su svako u svojoj stranci veliku pobjedu na preliminarnim izborima u pet sjeveroistočnih država.

Poslije pobjede na unutarstranačkim izborima u Konektikatu, Delaveru, Merilendu, Pensilvaniji i Rod Ajlendu republikanac Donald Tramp je sebe već proglasio za kandidata.

On je od 118 raspoloživih delegata dobio 105 čime je povećao ukupan broj svojih delegata na 950. Džon Kejsik je osvojio pet delegata iz Roud Ajlenda a Ted Kruz jednog. Za nominaciju Republikanske stranke potrebno je 1.237 delegata.

I Hilari Klinton je dominiarla u četiri od pomenutih pet država, izgubivši samo u Roud Ajlendu i sada ima 90 odsto od 2.383 delegata koji su joj potrebni za nominaciju.

Ipak rival Klintonove Berni Sanders i Trampovi rivali republikanci Ted Kruz i Džon Kejsik obećavaju da će nastaviti trku bez obzira što su im šanse sve slabije.

Tramp još uvijek mora da se potrudi da obezbijedi dovoljan broj delegata potrebnih za nominaciju prije nacionalne konvencije Republikanske stranke u julu. Kruz i Kejsik rade na tome i prete da će primorati Trampa da se sa njima suoči na samoj konvenciji gdje delegati poslije prvog kruga mogu da glasaju za koga hoće.

Tramp to ne priznaje. On trenutno ima 77 odsto potrebnih delegata i po njemu trka je završena. "Gotovo je. Što se mene tiče, gotovo je" rekao je on na pobjedničkom skupu u lobiju Kule Tramp u Njujorku, prenio je AP.

Osvojivši pobjede u Konektikatu, Delaveru, Merilendu, Pensilvaniji, Hilari Klinton sada ima 90 odsto delegata potrebnih da bude prva žena nominovana za kandidata na predsjedničkim izborima.

Uvjereni u unutarstranačke pobjede i Tramp i Klintonova su na pobjedničkim skupovima paljbu okrenuli jedan prema drugom dajući uvid u to kako bi mogla da izgleda predsjednička trka poslije njihove nominacije.

"Mislim da je ona loš kandidat i da ću je lako pobijediti," rekao je Tramp na konferenciji za štampu u Njujorku.

Tramp koji se sprema da danas u Vašingtonu govori o vanjskoj politici kirtikovao je Klintonovu i za učinak dok je bila državni sekretar i činjenicu da je glasala za rat u Iraku dok je bila senatorka iz Njujorka.

On je rekao da je njena jedina prednost to što pokušava da bude prva žena predsjednik SAD.

"Iskreno da je Hilari Klinton muškarac, mislim da ne bi dobila 5 odsto glasova," rekao je on prenosi Rojters.

Na pobjedničkom skupu u Filadelfiji Klintonova je Trampa upravo kritikovala što je optužuje da igra "na žensku kartu".

"Ako je borba za zdravstvenu zaštitu žena, plaćeno porodiljsko odsustvo i jednaku platu igranje na žensku kartu, onda ću da igram," rekla je ona.

Galerija