EU poziva libijski parlament da izglasa povjerenje vladi jedinstva

Vlada jedinstva, iako ima podršku ključnih ekonomskih i bezbjednosnih figura, više bi voljela da položi zakletvu pred priznatim parlamentom, prije nego što počne rad
0 komentar(a)
libija, Foto: Shutterstock
libija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.04.2016. 15:47h

Šefica misije EU za Libiju, Natalija Apostolova, koja je danas u posjeti Tripoliju pozvala je libijski parlament da što prije glasa i pruži podršku formiranoj vladi jedinstva.

"Pozivamo parlament da održi sjednicu što je moguće prije", rekla je Apostolova na konferenciji za štampu u mornaričkoj bazi u Tripoliju na kojoj je bila sa dvoje diplomata iz Italije i Njemačke.

Iako je Evropska unija već priznala vladu jedinstva i već radi sa njom, Unija bi željela da se politička procedura završi, rekla je ona.

Vlada nacionalnog jedinstva nastala je na osnovu političkog sporazuma koji su pod okriljem UN potpisali neki predstavnici libijskih rivalskih frakcija u Maroku krajem 2015. Vlada je 12. marta sama proglasila da stupa na dužnost, na osnovu saopštenja koje je izdalo stotinak poslanika, od ukupno 198.

Libijski parlament čije sjedište je u Tobruku na istoku zemlje i koji priznaje međunarodna zajednica trebalo je već prije nekoliko nedjelja da izglasa povjerenje novoj vladi. Glasanje je odlagano više puta ili zbog nedostatka kvoruma ili zbog nesuglasica.

U saopštenju izdatom prošlog četvrtka, većina poslanika parlamenta iz Tobruka (102) izrazilo je povjerenje vladi i objasnilo da su spriječeni formalno da glasaju.

Oni su pozvali da se sednica parlamenta na kojoj bi ministri položili zakletvu organizuje do kraja nedjelje na nekom drugom mjestu, ne u Tobruku.

Libijski premijer Fajaz al Saradž koji je morem stigao u Tripoli 30. marta, i drugi članovi njegove vlade privremeno su bazirani u pomorskoj bazi u Tripoliju.

Ta vlada je posljednjih dana preuzela kontrolu nad osam ministarstava uključujući ministarstvo spoljnih poslova, čime učvršćuje kontrolu novih vlasti nad državnim institucijama.

Vlada jedinstva, iako ima podršku ključnih ekonomskih i bezbjednosnih figura, više bi voljela da položi zakletvu pred priznatim parlamentom, prije nego što počne rad.

Apostolova je rekla da Evropska unija podstiče vladu jedinstva da preuzme svoje izvršne funkcije što je prije moguće jer je libijskom narodu potrebna promjena.

Evropske zemlje zabrinute su zbog jačanja grupe Islamska država u Libiji i zbog novog priliva migranata koji pokušavaju da dođu do Italije preko Libije.

Evropljani planiraju da obuče pripadnike libijske obalske straže i da prošire ovlašćenja pomorske operacije EU za borbu protiv krijumčara migranata kod libijske obale, uspostavljene u ljeto 2015. godine.

Apostolova je rekla da je sa članovima vlade razgovarala o bezbjednosnim mjerama na terenu i o tome kako pomoći vladi da formira pravu vojsku i policiju. Ovo je njena prva posjeta Libiji od kada je formirana vlada jedinstva u toj zemlji.

Bonus video: