Kluni se pridružio obilježavanju godišnjice masakra nad Jermenima

Istoričari procjenjuju da je 1,5 miliona Jermena ubijeno za vrijeme i posle Prvog svjetskog rata u Turskoj, što mnogi ocjenjuju kao prvi genocid u 20. vijeku
6 komentar(a)
Džordž Kluni, Foto: Shuterstock
Džordž Kluni, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 24.04.2016. 13:52h

Američki glumac Džordž Kluni pridružio se danas obilježavanju 101. godišnjice masakra oko 1,5 miliona Jermena u vrijeme Otomanskog carstva.

Kluni je prisustvovao memorijalnoj službi koju je predvodio poglavar Jermenske apostolske crkve, katolikos Karekin Drugi u znak sećanja na žrtve masakra koji istoričari smatraju genocidom.

Američki glumac jedna je od slavnih ličnosti koja se zalaže za priznavanje tog masakra kao genocida, što SAD nisu do sada učinile.

Obeležavanje godišnjice genocida u Jermeniji počelo je u subotu uveče maršom ka memorijalnom centru, na kome se okupilo oko 15.000 ljudi.

Istoričari procjenjuju da je 1,5 miliona Jermena ubijeno za vrijeme i posle Prvog svjetskog rata u Turskoj, što mnogi ocjenjuju kao prvi genocid u 20. vijeku.

Naslednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923. godine, negira da je to bio genocid, već da su to samo žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan i da je pogibije bilo na obije strane.

Bonus video: