Obama: Ponosan sam što mi je Angela Merkel prijatelj

Prema njegovim riječima, Merkel je zaslužna za to što Njemačka sada ima veću ulogu na međunarodnoj sceni
1 komentar(a)
Barak Obama, Angela Merkel, Foto: Reuters
Barak Obama, Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.04.2016. 09:26h

Američki predsjednik Barak Obama pohvalio je danas liderske kvalitete kancelarke Angele Merkel, a naročito njenu odvažnost u rješavanju izbjegličke krize.

"Mislim da su kancelarka Merkel i brojni Njemci pokazali odvažnost u izbjegličkoj krizi", rekao je Obama u intervjuu za "Bild" uoči sjutrašnje posete Njemačkoj.

On je rekao da Njemačka ne treba sama, ili još sa nekom zemljom da nosi čitav teret krize i ocijenio da je nedavni dogovor EU i Turske korak ka pravednijoj podjeli odgovornosti.

Prema njegovim riječima, Merkel je zaslužna za to što Njemačka sada ima veću ulogu na međunarodnoj sceni.

Predsjednik SAD nije štedeo riječi hvale za kancelarku rekavši da je ona "čuvarka Evrope", a opisao ju je i kao "pragmatičnu i fokusiranu na ono što se može ostvariti".

Napominjući da je Merkel pokazala kvalitete "pravog moralnog i političkog lidera", Obama je istakao da kancelarku smatra jednim od svojih najbliskijih partnera i prijateljem na šta je naročito ponosan.

"Kad ona nešto kaže, ona to i misli. Kad kaže da će nešto uraditi, ona to i uradi. Ja imam povjerenja u nju", rekao je Obama.

Obama će sjutra zajedno sa kancelarkom otvoriti industrijski sajam u Hanoveru, a u ponedjeljak će se u okviru mini-samita sastati sa njemačkom kancelarkom, britanskim i italijanskim premijerima Dejvidom Kameronom i Mateom Rencijem, kao i francuskim predsjednikom Fransoa Olandom.

Bonus video: