Venecuela uvodi restrikcije struje, a ostaje i bez piva

Venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro je najavio smanjenje radnog vremena u ministarstvima i državnim kompanijama na šest sati dnevno, a takođe im je naloženo smanjenje potrošnje električne energije od 20 odsto
1 komentar(a)
Venecuela, Foto: Beta/AP
Venecuela, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.04.2016. 11:12h

Vlasti Venecuele su najavile da će u deset najnaseljenijih saveznih država isključivati struju po četiri sata dnevno u narednih 40 dana zbog nestašice električne energije.

"Svaki korisnik će imati privremene restrikcije od četiri sata dnevno. Ovaj plan će biti na snazi oko 40 dana kako bismo smanjili pritisak na najveću hidroelektranu u zemlji", izjavio je venecuelanski ministar za električnu energiju Luis Mota, a prenosi agencija Frans pres.

Osim ove mjere, venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro je najavio smanjenje radnog vremena u ministarstvima i državnim kompanijama na šest sati dnevno, a takođe im je naloženo smanjenje potrošnje električne energije od 20 odsto.

Prodavnicama i hotelima je isto tako rečeno da smanje potrošnju, a šoping centri su već skratili radno vrijeme.

Još jedna loša vijest za Venecuelu je da će najveća nacionalna pivara prestati da proizvodi pivo zbog nestašice ječma.

Naime, kompanija "Serveserija polar" je saopštila da će 29. aprila ostati bez ključnog sastojka i da ne može da dođe do dodatnih zaliha, pošto zbog pooštrene valutne kontrole u zemlji nema pristup dolaru kako bi isplatila obaveze prema uvoznicima.

Ova kompanija je dio najveće venecuelanske korporacije, Empresas polar, čiji se generalni direktor Lorenso Mendosa nedavno sukobio sa predsjednikom Madurom oko stanja nacionalne privrede koja je, kako navodi AFP, na ivici recesije.

Bonus video: