Obama: EU čini Britaniju još većom

Barak Obama je kasno sinoć doputovao u trodnevnu posjetu Britaniji, gdje će istaći svoju podršku ostanku Velike Britanije u EU
0 komentar(a)
Barak Obama, Britanija, Foto: Beta-AP
Barak Obama, Britanija, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 22.04.2016. 06:51h

Velika Britanija će se efikasnije boriti protiv terorizma ukoliko ostane u Evrpskoj uniji (EU), ocijenio je američki predsjednik Barak Obama, javio je BBC. U autorskom tekstu objavljenom u Dejli telegrafu, Obama je takođe naveo da ostanak Britanije unutar Unije povećava uticaj koji ta zemlja ima u svijetu. Barak Obama je kasno sinoć doputovao u trodnevnu posjetu Britaniji, gdje će istaći svoju podršku ostanku Velike Britanije u EU, o čemu će ta zemlja da glasa na referendumu u junu. U rano jutros objavljenom članku, Obama je napisao da je konačna odluka na britanskim glasačima, ali je dodao da je ishod referenduma "interes SAD". "Desetine hiljada Amerikanca koji počivaju na evropskim grobljima tihi su dokaz koliko se naši prosperitet i bezbjednost prepliću", navodi se u tekstu Baraka Obame.

On je dodao da EU ne umanjuje britanski uticaj, već da ga povećava. "Jaka Evropa nije prijetnja za globalno liderstvo Britanije, ona povećava vođstvo Britanije u svijetu", naveo je Obama. Kako je dodao, ova vrsta saradnje - od razmjene obavještajnih podataka i borbe protiv terorizma do sporazuma za nova radna mjesta i privredni rast - biće efikasnija ako se proširi na cijelu Evropu. "Sada je vrijeme za prijatelje i saveznike da se drže zajedno", poručio je Barak Obama.

Obama doručkom s kraljicom Elizabetom Drugom danas počinje zvanični dio svoje oproštajne posjete Velikoj Britaniji kao predsjednik SAD. Predsjednik SAD danas će razgovarati i sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom. Očekuje se da će na susretu najviše biti riječi o borbi protiv ekstremista Islamske države. Bračni par Obama danas će večerati s princom Vilijamom, njegovom suprugom Kejt i s princom Harijem. Obama će iz Londona otputovati za Njemačku, gdje će se sastati sa kancelarkom Angelom Merkel i drugim evropskim liderima.

Bonus video: