Obama se sastaje sa liderima zemalja Persijskog zaliva

SAD su odobrile prodaju vojne opreme zalivskim zemljama u vrijednosti većoj od 33 milijarde dolara, a povećao se i broj zajedničkih patrola ratnih brodova, kao i broj zajedničkih vojnih vježbi
4 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.04.2016. 06:55h

Američki predsjednik Barak Obama sastaće se danas u Rijadu s liderima šest monarhija Persijskog zaliva, a glavna tema sastanka biće pojačana saradnja u borbi protiv ekstremističke Islamske države, saopšteno je iz Bijele Kuće.

Obama će s liderima Saudijske Arabije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Omana i Katara razgovarati i o otopljavanju odnosa SAD i Irana i situaciji u regionu.

SAD su najavile slanje još 220 svojih vojnika i borbenih helikoptera u Irak kako bi pružile podršku iračkoj vojsci u preuzimanju Mosula, koji je od 2014. godine pod kontrolom Islamske države.

Američki ministar odbrane Ešton Karter pozvao je u srijedu zemlje članice Savjeta za zalivsku za saradnju da se dodatno angažuju u Iraku, ne samo vojno već i politički i ekonomski.

Sunitske zalivske zemlje nezadovoljne su zbog nekoliko odluka Obamine vlade, od odbijanja da intervenišu u Siriji protiv režima Bašara al Asada do nuklearnih pregovora s Iranom, njihovim velikim šiitskim rivalom.

SAD su odobrile prodaju vojne opreme zalivskim zemljama u vrijednosti većoj od 33 milijarde dolara, a povećao se i broj zajedničkih patrola ratnih brodova, kao i broj zajedničkih vojnih vježbi.

Predsjednik SAD će u petak, 22. aprila, otići u London, gde će se sastati s kraljicom Elizabetom Drugom i premijerom Dejvidom Kameronom, dva mjeseca uoči referenduma o ostanku Velike Britanije u EU.

Bonus video: