Glavni članovi sirijske opozicije napuštaju pregovore u Ženevi

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura rekao je da će nastaviti pregovore uprkos povlačenju opozicionog Visokog komiteta za pregovore (HNK)
72 pregleda 1 komentar(a)
Sirijska opozicija, Foto: Reuters
Sirijska opozicija, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.04.2016. 07:00h

Glavni članovi delegacije sirijske opozicije počeli su danas da napuštaju Ženevu, ocjenujući da je "neprihvatljivo" nastaviti mirone pregovore s predstavnicima vlasti koje optužuju za masakr nad civilima.

Opozicioni aktivisti saopštili su da su najmanje 44 civila stradala u vazdušnim napadima, pripisanim vlastima, na sjeveru zemlje.

Opozicija je u ponedjeljak uveče saopštila da obustavlja "formalno" učešće u indirektnm mirovnim pregovorima u Ženevi, protestujući zbog pogoršane bezbjednosne situacije u Siriji.

Druga runda pregovora zaraćenih strana pod okriljem UN, koja je počela 13. aprila, trebalo je da se završi u petak.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura rekao je da će nastaviti pregovore uprkos povlačenju opozicionog Visokog komiteta za pregovore (HNK).

De Mistura bi danas trebalo da se sastane s predstavnicima vlade u Damasku, koji su u utorak rekli da su spremni da razmotre formiranje koalicione vlade s opozicijom, ali neće da razgovaraju o odlasku sa vlasti predsjednika Bašara al Asada.

Nova runda posrednih pregovora o okončanju petogodišnjeg rata u Siriji, u kojem je poginulo više od 270.000 ljudi, a nekoliko miliona raseljeno, počela je 13. aprila u evropskom sjedištu UN u Ženevi, pošto je prva runda u martu završena bez uspjeha.

Bonus video: