Dva ruska vojnika osudjena na po 14 godina zatvora u Ukrajini

Aleksandrov i Jerofejev su priznali da su ruski vojnici i rekli su da su bili na izviđačkoj misiji. Rusko ministarstvo odbrane je međutim saopštilo ranije da su oni napustili aktivnu vojnu službu
1 komentar(a)
Osuđenik, zatvor, Foto: Shutterstock
Osuđenik, zatvor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.04.2016. 14:57h

Sud u Kijevu osudio je danas na po 14 godina zatvora dvojicu ruskih vojnika optuženih za učešće u borbama na strani proruskih pobunjenika protiv ukrajinske vojske na separatističkom istoku zemlje.

Sudsko veće sastavljeno od tri sudije ustanovilo je da su njih dvojica krivi za "vođenje agresivnog rata" protiv Ukrajine i za "teroristički napad", rekao je jedan od sudija.

Dvojica osuđenih Aleksandar Aleksandrov i Jevgenij Jerofejev zarobljeni su u istočnoj Ukrajini u maju prošle godine.

Rusija je demantovala da je slala svoje trupe u istočnu Ukrajinu uz navode da su njih dvojica dobrovoljci koji su napustili aktivnu vojnu službu.

Aleksandrov i Jerofejev su priznali da su ruski vojnici i rekli su da su bili na izviđačkoj misiji. Rusko ministarstvo odbrane je međutim saopštilo ranije da su oni napustili aktivnu vojnu službu.

Njih dvojica pominjani su kao mogući kandidati za razmjenu za ukrajinskog pilota Nađu Savčenko, koja je u Rusiji osuđena na 22 godine zatvora zbog odgovornosti za smrt dva ruska novinara.

Na istoku Ukrajine na snazi je krhko primirje između ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika.

Bonus video: