"Lovci" na selfije nakon cunamija: "Razaranje donosi lajkove"

Mjesto nesreće postalo neočekivana turistička atrakcija
920 pregleda 0 komentar(a)
Dio uništenih predmeta, Foto: Reuters
Dio uništenih predmeta, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.12.2018. 13:07h

Solihat i tri njene prijateljice su spremne za savršen selfi kraj plaže u indonežanskoj provinciji Banten.

Njihovi hidžabi, zeleni i rozi, su upečatljivi. Jedna od članica ekipe je podigla dva prsta u znak mira. Ali najvažnije, u pozadini je scena potpunog haosa: polje poplavljeno olupinama vozila i ratarske opreme, uništenih u cunamiju koji je u subotu veče usmrtio skoro 500 ljudi.

Polje je postalo "groblje" opreme poljoprivrednika koja je ranije čuvana u ambaru, a sada je uništena smrtonosnim talasima, piše Gardijan.

Ovo mjesto je od nesreće posjetio niz indonežanskih "lovaca" za savršenim selfijem, od kojih mnogi putuju satima kako bi na društvenim mrežama objavili fotografije sa mjesta udara cunamija, nastalog nakon pomjeranja tla obližnjeg vulkana Anak Krakatoa.

Četrdesetogodišnja Solihat kaže da je putovala dva sata. Ona i prijateljice članice su grupe žena koja su prikupljale donacije za građane raseljene zbog cunamija.

"Fotografija je na Fejsbuku kao dokaz da smo tu i da smo donijele pomoć", rekla je ona.

Iako veliki broj ljudi, dodaje, smatra selfije navikom površnih ljudi, kaže da se njenog neobičnog izbora pejzaža nešto sasvim drugo.

"Kada ljudi vide scene uništenja, shvate da se u tom trenutku nalaze na boljem mjestu. Fotografije razaranja će donijeti više 'lajkova'. Možda zato što podsjećaju ljude da treba biti zahvalan", kaže Solihat.

Od subotnje nesreće, veliki broj tijela stradalih je otkriven na plaži i u blizini puta gdje mnogi dolaze kako bi napravili selfije. Posjetioce je juče mimoišao veliki broj spasilaca u potrazi za 154 osobe koje se vode kao nestale.

Kada su je pitali da li smatra da je prikladno da se fotografiše ispred poplavljenog polja koje bi moglo da skriva leševe, Solikat je kazala: "Zavisi od vaše namjere. Ako pravite selfije da biste se 'pravili važni', onda nemojte to da radite. Ali ako želite da podijelite tugu sa ljudima, onda je okej".

Proteklih dana nije bilo puno onih čija je gestikulacija pokazivala puno sažaljenja. Jedna žena je provela pola sata u vodi do koljena kako bi se približila uništenom džipu u središtu polja kako bi se fotografisala kraj njega.

Vlasnik vozila, Bahrudin, 40-godinjak na čelu lokalnog udruženja farmera, nije impresioniran ovim novim "turistima".

Stajao je u vodi u gumenim čizmama, ponavljajući da je razočaran novom "slavom" koju je ovo polje dostiglo na društvenim mrežama.

Bonus video: