Tramp optužio "svoje": Republikanci kuju zavjeru protiv mene

Tramp vodi u trci, ali bi mogao da ne osvoji potreban broj delegata da bi odmah bio nominovan
78 pregleda 2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.04.2016. 18:51h

Pretendent na nominaciju za kandidata Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u SAD Donald Tramp tvrdi da lideri njegove stranke ne žele da on bude nominovan za kandidata.

Tramp je izjavio u Njujorku da je sistem protiv njega i optužio Republikanski nacionalni odbor (RNC) da kuje zavjeru protiv njega.

Prethodno je njegov republikanski rival Ted Kruz dobio delegate iz Kolorada bez izbora u svim djelovima te držve.

Većina država je odlučila održiprimarno glasanja kako bi utvrdila broj delagata koji podržavaju određenog kandidata. Kolorado je prošlog ljeta odlučio da svoje delegate izabere drugačije, na stračnoj konvenciji te države, piše BBC

Tramp vodi u trci, ali bi mogao da ne osvoji potreban broj delegata da bi odmah bio nominovan.

To bi dovelo do spora na republikanskoj konvenciji u julu gdje delegati poslije prvog kruga glasanja mogu da glasaju za koga hoće, čime bi se otvorila vrata senatoru Kruzu ili čak Džonu Kejsiku, trećem kandidatu u trci, prenosi BBC.

"Vašington post" je danas objavio da će Kruz vjerovatno dobiti u drugom krugu glasanja, jer je ubijedio veliki broj delegata da glasaju za njega kada budu oslobođeni obaveze da glasaju na osnovu preliminarnih izbora u svojoj državi.

Predsjednik RNC Reins Pribu odbacio je Trampove optužbe da su pravila u državama poput Kolorada promijenjena kao odgovor na poboljšanje Trampovog rejtinga.

Bonus video: