Pol Rajan neće biti rezervni kandidat za predsjednika SAD

Na republikanskim izborima vodi Donald Tramp koji ima 743 od 1.237 delegata koliko je potrebno za nominaciju. Najbliži rival mu je teksaški senator Ted Kruz sa 200 delegata manje
0 komentar(a)
Pol Rajan, Foto: Wikipedia.org
Pol Rajan, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 12.04.2016. 17:56h

Predsjednik Donjeg doma američkog Kongresa Pol Rajan zvanično će isključiti mogućnost svog ulaska u trku za predsjedničku nominaciju svoje Republikanske stranke, rekli su danas njegovi saradnici.

Rajan je pominjan kao vodeći "rezervni kandidat" za republikansku nominaciju u slučaju da na konvenciji u julu ne bude izrazitog stranačkog kandidata, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Rajan je više puta rekao da ne želi da se kandiduje za predsjednika SAD i to će i zvanično reći kasnije danas.

Stranačke predsjedničke kandidate - i kod demokrata i republikanaca, na konvencijama biraju delegati koje učesnici trke "sakupljaju" tokom izbora po saveznim državama.

Na republikanskim izborima vodi Donald Tramp koji ima 743 od 1.237 delegata koliko je potrebno za nominaciju. Najbliži rival mu je teksaški senator Ted Kruz sa 200 delegata manje.

Postoji velika mogućnost da ni jedan od pretendenata za nominaciju među republikancima - ni Tramp, ni Ted Kruz ni Džon Kejsik, ne obezbjedi 1.237 delegata koliko je potrebno za stranačku nominaciju, što bi dovelo do takozvane osporavane konvencije.

Republikanci bi prvi put od 1976.godine imali neizvesnu konvenciju, bez kandidata sa neophodnim brojem delegata. Tada je moguće da neko ko, kao Rajan, nije učestvovao u stranačkim izborima dobije nominaciju.

Međutim, Rajan želi da se već sada isključi iz spekulacija. On će kasnije danas dati izjavu u sjedištu Republikanskog nacionalnog komiteta, rekli su njegovi saradnici.

Bonus video: