Nigerija: Alarmantan broj djevojčica bombaša samoubica

Samoubilački napadi su se proširili izvan granica Nigerije, sa sve većim brojem napada djece koja bombe kriju ispod majce ili u korpici, prenosi Rojters
2 komentar(a)
Nigerija djeca, Foto: Reuters
Nigerija djeca, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.04.2016. 11:16h

Napadi djece bombaša samoubica (uglavnom djevojčica), pripadnika Boko Haram grupe, porastao je tokom prošle godine 11 puta.

Djeca bombaši samoubice su uglavnom osmogodišnjaci, djevojčice koje napade izvode u školama i tržnim centrima širom Zapadne Afrike.

Samoubilački napadi su se proširili izvan granica Nigerije, sa sve većim brojem napada djece koja bombe kriju ispod majce ili u korpici, prenosi Rojters.

"Upotreba djeca, naročito djevojčica, kao bobaša samoubica je postala alarmantna karakteristika ovog sukoba. Boko Haram vaspitava djecu da se lijepljenjem bombe na svoje tijelo okreću protiv sopstvene sredine a za neke se pretpostavlja da nisu ni znali da nose bombu", ocjenio je Loran Duvilier, regionalni portparol UNICEF.

"Za vrijeme konflikta 2014. godine bilo je četiri napada koje su izvela djeca. Prošle godine ih je bilo 44, uglavnom u Kamerunu i Nigeriji" rekao je portparol UNICEF-a.

"Nije jasno kako Boko Haram natjera djevojčice da sprovedu napad, ali one koje su silovane su psihološki oštećene i tako podobne za poslušnost u svakom obliku" navodi se u saopštenju SAD vojske.

Amnesti internešenel procjenjuje da je Boko Haram kidnapovao oko 2.000 žena i djevojčica od 2014. godine, koje koriste kao seksualne robove i bombaše samoubice.

"Tri četvrtine bombaša samoubica su djevojčice a oteti dječaci su primorani da napadnu svoje porodice kako bi dokazali da su odani Boko Haramu", navodi se u saopštenju UNICEF-a.

Human Rajts Voč je danas potvrdio da "skoro milion nigerijske djeca propušta obrazovanje zato što je Boko Haram uništio više od 900 škola i strijeljao više od 600 nastavnika", prenosi Rojters.

Bonus video: