Avganistan: Talibani objavili početak "proljećne ofanzive"

Sukob avanistanskih vlasti sa talibanima ušao je u svoju 15. godinu, sa više od 11.000 civila ubijenih tokom 2015.
0 komentar(a)
Avganistan, Foto: Reuters
Avganistan, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.04.2016. 06:37h

Avganistanski talibani objavili su jutros početak svoje "proljećne ofanzive", u trenutku kada vlada u Kabulu pokušava da vrati pobunjenike za pregovarački sto kako bi se stavila tačka na njihov dugotrajni sukob.

U mejlu koji su danas uputili medijskim organizacijama, talibani su saopštili da je njihova ofanziva počela jutros u 5:00 sati, prenosi AP.

Oni su u saopštenju upozorili da će "izvesti napade velikih razmjera na neprijateljske položaje širom zemlje", tokom ofanzive koji su nazvali "Operacija Omari" u čast osnivača tog pokreta Mule Omara, čija je smrt objavljena prošle godine, navodi AFP.

Talibani najavljuju "dugu i krvavu" ofanzivu za ovu godinu i navode da je vođenje džihada protiv američkih napadača "sveta obaveza".

Sukob avanistanskih vlasti sa talibanima ušao je u svoju 15. godinu, sa više od 11.000 civila ubijenih tokom 2015, podsjeća američka agencija.

Unutar talibanskog pokreta nastao je razdor usljed trvenja među talibanima otkako je smrt Mule Omara objavljena prošlog ljeta, a novi lider Mula Ahtar Mansur vodi pokret već više od dvije godine.

Bonus video: