Obama: Intervencija u Libiji "bila ispavna" ali nije uspješno isplanirano šta uraditi nakon toga

On je za "Atlantik" rekao da je imao "više vjere" u Evropljane da će se uključiti u period nakon interevncije s obzirom na njihovu geografsku blizinu i okrivio njihovu pasivnost za haos u toj zemlji
7 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.04.2016. 07:30h

Predsjednik SAD Barak Obama smatra da je najveća greška, koju je napravio tokom svog mandata, neuspjeh u planiranju nakon svrgavanja s vlasti libijskog predsjednika Moamera Gadafija 2011.

On je u intervjuu za Foks njuz, koji je juče emitovan, istakao da misli da je intervencija u Libiji "bila ispavna", ali da nije uspješno isplanirano šta uraditi nakon toga.

Američki predsjednik je prošlog mjeseca za "Atlantik" govorio o intervenciji u Libiji i rekao da je britanski premijer Dejvid Kameron bio "ometen nizom drugih stvari" nakon te operacije.

Obama je istakao da je intervencija u Libiji prošla najbolje što je mogla, ali je ocjenio da je Libija danas u haosu, prenio je Si-En-En.

On je za "Atlantik" rekao da je imao "više vjere" u Evropljane da će se uključiti u period nakon interevncije s obzirom na njihovu geografsku blizinu i okrivio njihovu pasivnost za haos u toj zemlji.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD Ned Prajs rekao je da Obama vjeruje da smo "svi mi, uključujući SAD, mogli da uradimo više nakon intervencije u Libiji".

On je za Si-En-En istakao da su veze između Velike Britanije i SAD i dalje snažne.

Bonus video: