LJEKARI BEZ GRANICA:

Na grčko-makedonskoj granici povrijeđeno 260 migranata

"Neselektivna upotreba hemikalija, gumenih metaka i šok bombi protiv ranjive populacije a naročito bez razloga za takvu silu, predstavlja opasan čin koji je za žaljenje"
1 komentar(a)
migranti Grčka, Foto: Reuters
migranti Grčka, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.02.2019. 21:57h

Najmanje 260 migranta povrijeđeno je danas kada je makedonska policija upotrijebila na granici sa Grčkom suzavac, da bi ih natjerala da se povuku dalje od pogranične ograde, saopštili su Ljekari bez granica (MSF).

Zvaničnik MSF Ahiles Cemos je agenciji AFP rekao da 200 ljudi ima problema sa disanjem, 30 su zadobili povrede od plastičnih metaka i još 30 povrede druge vrste.

Grčka agencija ANA je navela, pozivajući se na neimenovane zvaničnike makedonskog Centra za upravljanje kriznim situacijama, da su tri grupe od 500-700 izbjeglica i migranata, koji su smješteni u kampu u Idomeniju, pokušali ilegalno da uđu u zemlju s makedonske teritorije.

Prethodno je Grčka kritikovala makedonske vlasti zbog korišćenja gumenih metaka i suzavca na granici sa Grčkom, ocjenivši da je upotreba sile protiv migranata "opasna i za žaljenje".

"Neselektivna upotreba hemikalija, gumenih metaka i šok bombi protiv ranjive populacije a naročito bez razloga za takvu silu, predstavlja opasan čin koji je za žaljenje", rekao je Jorgos Kiricis, portparol koordinatora grčke vlade za migracije, prenosi Rojters. 

Izvor iz makedonske policije naveo je da su tri policajca takođe povređena kada su migranti bacili kamenice na njih.

Migranti su pokušali da probiju ogradu, kad su makedonski policajci na njih ispalili suzavac i šok-bombe, na šta su migranti odgovorili bacajući kamenice na policiju, prenijele su svjetske agencije.

Makedonska policija je negirala da je koristila plastične metke.

"Koristimo sva dozvoljena hemijska sredstava", rekla je portparolka makedonske policije Liza Bendevska za AFP.

Ona je dodala da makedonska policija "ne koristi nijednu vrstu metaka koja je u Makedoniji zabranjena zakonom".

"Ne koristimo palice pošto smo na drugoj strani ograde", rekla je ona.