Islamski militanti ubili 18 filipinskih vojnika

Portparol vojne jedinice koja je učestvovala u sukobima je rekao da su vojnici išli u napad na sklonište Abu Sajafa, kad su upali u zasjedu islamista
1 komentar(a)
Džihadisti, Islamisti, ISIL, Foto: Reuters
Džihadisti, Islamisti, ISIL, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.04.2016. 08:14h

U ofanzivi filipinskih snaga na ekstremističku grupu Abu Sajaf, pokrenutoj nakon niza kidnapovanja koje su ti islamisti izvršili, ubijeno je 18 vojnika i pet ekstremista, saopštile su danas filipinske vlasti.

To su najžeći sukobi na jugu Filipina od početka godine, koji su uslijedili pošto su lideri Abu Sajafa odredili 8. april kao rok za isplatu otkupa za kidnapovane strance ili će u suprotnom nekim taocima odrubiti glavu, prenijela je agencija AFP.

Tokom borbi, u kojima je učestvovalo oko stotinu pobunjenika Abu Sajafa, odrubljene su glave najmanje četvorice vojnika, izjavio je portparol filipinske vojske major Filemon Tan.

Portparol vojne jedinice koja je učestvovala u sukobima je rekao da su vojnici išli u napad na sklonište Abu Sajafa, kad su upali u zasjedu islamista.

Šef vojske, general Ernando Iriberi je naveo da su borbe trajale gotovo deset sati i dodao: "Čitava vojska žali za ubijenim vojnicima."

On je naveo da je u sukobima ubijen jedan Marokanac, koji se predstavljao kao Mohamed Katab, a bio je instruktor za pravljenje improvizovanih eksplozivnih naprava, kao i "islamski džihadistički propovjednik".

"On je želio da ujedini poveže sa jednom međunarodnom terorističkom organizacijom sve grupe koje su kidnapovale za novac", rekao je Iriberi, ne želeći da imenuje tu organizaciju.

General je rekao da se operacija nastavlja i da "čak i sada dok ovo govorimo, odvijaju se sukobi na istoj lokaciji".

Bonus video: