Sva do sada poznata imena iz afere "Panama Papers"

Prva žrtva Panama Papersa bio je, sada već bivši premijer Islanda Sigmundur David Gunlaugsson, koji je podnio ostavku nakon što je otkriveno da je umiješan u skandal sa offshore računima
116 pregleda 5 komentar(a)
Panamski papiri
Panamski papiri
Ažurirano: 09.04.2016. 10:46h

Svjetska javnost nestrpljiva je da sazna ko su osobe i kompanije koje su preko offshore računa na Panami prikrivali svoje finansije i poslovanje. Do sada su objavljena imena četvorice državnih lidera, nekoliko bivših političara, brojnih sportista, glumaca i drugih javnih ličnosti.

Ne stišava se bura nakon što su objavljene informacije iz advokatske firme Mosak Fonseka da su brojne svjetske javne ličnosti koristile porezne olakšice na Panami, otvarajući offshore kompanije i račune, te na taj način prikrivajući porez i dobit koju su ostvarivali, čime su nanijeli veliku štetu finansijkim sektorima svojih država. Iako je još uvijek upitno da li su sve osobe, čija su imena objavljena zloupotrijebili mogućnost poreznih olakšica, preko offshore računa, podaci Međunarodnog konzorcija novinara istraživača ukazuju da su svoje finansije preko Paname prikrivali aktuelni predsjednik Argentine Maurisio Makri, kralj Saudijske Arabije Salman, predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i emir Abu Dabija Kalifa bin Zajed Al Nahjan, i predsjednik Ukrajine Petro Porošenko. Bivši predsjednici Katara i Sudana takođe su umiješani u skandal sa offshore računima na Panami, kao i bivši predsjednici vlada Gruzije, Iraka, Jordana, Katara, Ukrajine i Moldavije.

Iz svijeta sporta spominje se nekoliko imena poput Mišela Platinija, Lionela Mesija, bivših fudbalera Nihata Kahvečija, Darka Kovačevića, Valerija Karpina, Endija Kola, Sedorfa, Ivana Zamorana, te Diega Forlana. Među Panamskim dokumentima spominju se i imena vozača Formule 1 Nika Rozberga, te nekadašnjeg vozača Jarna Trullija. Tu je i ime tenisera Tomasa Berdiha. Preko Paname svoje poslovanje su vodili i španski producenti i režiseri, braća Pedro i Augustin Almodovar, glumac Džeki Čen, režiser Stenli Kjubrik, te peruanski književnik i dobitnik Nobelove nagrade Mario Vargas Ljosa. Prva žrtva Panama Papersa bio je, sada već bivši premijer Islanda Sigmundur David Gunlaugson, koji je podnio ostavku nakon što je otkriveno da je umiješan u skandal sa offshore računima na Panami. S druge strane izvršena je policijska racija u El Salvadoru, u prostorijama advokatske firme Mosak Fonseca, kako bi se izuzeli određeni dokumenti, koji mogu poslužiti u otkrivanju novih informacija o zloupotrebama s offshore računima na Panami i pranju novca. Na preliminarnoj listi nalaze se brojni biznismeni, članovi vlada i rukovodioci određenih kompanija. Očekuje se da će potpuni spisak biti objavljen do kraja maja ove godine. Preliminarnu listu pogledajte OVDJE.

Bonus video: