PODIZAO OGROMNE KOLIČINE NOVCA DA PLATI UCJENJIVAČA

SAD: Bivši predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa zlostavljao dječake?

Govoreći o detaljima zlostavljanja prvi put tužioci su rekli da je Hastert "namjerno dodirivao maloljetnike u predelu prepona i genitalija ili imao oralni seks sa jednim maloljetnikom"
0 komentar(a)
Denis Hastert, Foto: Beta-AP
Denis Hastert, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 10.02.2019. 22:30h

Američki tužioci imaju informacije da je bivši predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa Denis Hastert zlostavljao najmanje pet dječaka dok je bio trener rvanja u jednoj srednjoj školi prije 40 godina.

Slučaj je, međutim, zastario, a tužilaštvo je do toga otkrića došlo pošto je ovaj republikanac četiri i po godine nezakonito podizao veliku količinu novca iz banke kako bi isplatio novac osobi koja ga je, kako tvrdi, ucjenjivala, prenio je AFP. 

Tužioci su naveli da je Hastert kada su ga ispitivali o podizanju velikih suma novca rekao da ga je neko ucjenjivo lažnom optužbom za seksualno zlostavljanje.

Na ročištu u petak tužioci su rekli da je Hastert pristao da dozvoli istražiteljima da snime njegove telefonske razgovore sa muškarcem koji je identifikovan kao "osoba A", prenosi AP.

Agenti su potom ispitali tog čovjeka koji im je ispričao da je bio zlostavljan kada je imao 14 godina.

Hastert je priznao da je prekršio zakon o bankama, a tužilaštvo očekuje da on odsluži kaznu do šest mjeseci, imajući u vidu njegovo loše zdravstveno stanje.

Slučajevi zlostavljanja su zastarjeli i navodno su se dogodili kada je Hastert bio trener u srednjoj školi Jorkvil u Ilinoisu od 1960. do 1980. godine.

Govoreći o detaljima zlostavljanja prvi put tužioci su rekli da je Hastert "namjerno dodirivao maloljetnike u predelu prepona i genitalija ili imao oralni seks sa jednim maloljetnikom".

Tužioci su naveli da je Hastert novac koristio da "plati dogovorenu sumu od 3,5 miliona nadoknade" čovjeku koga je seksualno zlostavljao kao dijete, a to je osoba A.