Bivšem libanskom ministru 13 godina zatvora zbog terorizma

Bivši ministar je uhapšen 2012. i osuđen u maju 2015. na četiri i po godine zatvora, ali je presuda poništena mesec dana kasnije i naloženo je ponovno suđenje
55 pregleda 0 komentar(a)
zatvorenik, lisice, Foto: Shutterstock.com
zatvorenik, lisice, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.04.2016. 11:37h

Libanski vojni sud osudio je danas bivšeg ministra informisanja Mišela Samahu na 13 godina zatvora uz težak rad zbog pokušaja izvođenja terorističkih djela, javlja AFP, pozivajući se na sudske izvore.

"Tužilaštvo je tražilo smrtnu kaznu, ali je on osuđen na 13 godina zatvora uz težak rad", naveo je neimenovani sudski izvor, dodavši da je bivšem ministru, takođe, oduzeto pravo na glasanje i obavljanje javne funkcije.

Bivši ministar je uhapšen 2012. i osuđen u maju 2015. na četiri i po godine zatvora, ali je presuda poništena mesec dana kasnije i naloženo je ponovno suđenje.

Samaha je osuđen zbog transporta eksploziva namenjenog za izvođenje napada i atentate na političke i vjerske ličnosti u Libanu uz pomoć sirijskih bezbjednosnih službi.

Ovaj hrišćanski političar i bivši savjetnik sirijskog predsjednika Baša al-Asada priznao je tokom prethodnog suđenja da je prevozio eksploziv iz Sirije za korišćenje u napadima u Libanu, ali je tvrdio da ga treba osloboditi zato što je bio žrtva "hvatanja u zamku".

Njegovu prethodnu presudu je ministar pravde Ašar Rifi osudio kao "skandaloznu" pošto bi Samaha, da je ta presuda ostala na snazi, bio oslobođen krajem 2015. jer bi kaznu već izdržao.

Bonus video: