Jermenija i Azerbejdžan se međusobno optužuju o kršenju primirja

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su jermenske snage prekršile primirje u pograničnim mjestima i Nagorno-Karabahu 60-milimetarskim minobacačima i protivavionskim topovima kojima je 110 puta pucano u posljednja 24 časa
50 pregleda 0 komentar(a)
Nagorno Karabah, jermenski vojnici, Foto: Reuters
Nagorno Karabah, jermenski vojnici, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.04.2016. 09:46h

Azerbejdžan i Jermenija razmijenili su danas optužbe o kršenju primirja postignutom poslije eskalacije sukoba u separatističkoj oblasti Nagorno-Karabah, prenijela je ruska novinska agencija Tass.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su jermenske snage prekršile primirje u pograničnim mjestima i Nagorno-Karabahu 60-milimetarskim minobacačima i protivavionskim topovima kojima je 110 puta pucano u posljednja 24 časa.

Vojska Azerbejdžana je uzvratila i izvela 114 napada na neprijateljske položaje i rovove, navelo je azerbejdžansko ministarstvo.

Jermensko ministarstvo odbrane je optužilo azerbejdžanske snage da su granatirale položaje i naselja na sjeveroistoku i istoku Jermenije pucanjem iz 122-milimetarskih minobacača i antitenkovskih topova.

Zvaničnik ministarstva je rekao da nije bilo žrtava.

Dugogodišnji zamrznuti sukob oko Nagorno-Karabaha, separatističke oblasti naseljene Jermenima na teritoriji Azerbejdžana, ove nedjelje se ponovo rasplamsao s više od 60 žrtava.

Jermenski premijer Hovik Abrahamjan rekao je juče da će njegova zemlja i dalje biti posvećena zaštiti bezbjednosti stanovništva u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžan navodi da je 31 vojnik te zemlje ubijen u sukobima od subote, dok Nagorno-Karabah navodi da je na njegovoj strani poginulo 30 vojnika. Obije strane poginule na neprijateljskoj strani broje u stotinama.

Nagorno-Karabah kontrolišu snage jermenskih separatista još od 1988. kada je u vrijeme Sovjetskog Saveza došlo do sukoba Jermenije i Azerbejdžana.

Primirje je potpisano 1994. poslije šestogodišnjih sukoba u kojima je ubijeno skoro 30.000 ljudi, ali na toj teritoriji i dalje povremeno eskalira nasilje, kao početkom ove nedjelje.

Bonus video: