"Postoji veliki neonski znak koji kaže da su SAD otvorene za poreske prevare"

Mreža za poresku pravdu, koja se zalaže za globalne mjere protiv utaje poreze, navodi da su SAD na trećem mjestu po tajnovitosti u finansijskim pitanjima, iza Švajcarske i Hong Konga, ali ispred ozloglašenih poreskih oaza kao što su Kajmanska Ostrva i Luksemburg
2 komentar(a)
SAD, dolar, prevara, Foto: Shutterstock
SAD, dolar, prevara, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.04.2016. 19:26h

Sjedinjene Američke Države su isplivale kao vrhunska poreska oaza zajedno sa Švajcarskom, Kajmanskim Ostrvima i Panamom, navode stručnjaci koji se zalažu za reformu poreskog sistema.

Savezne države poput Delavera, Nevade, Južne Dakote i Vajominga posebno nude pogodnosti strancima koji žele da prikriju svoju imovinu.

"Postoji veliki neonski znak koji kaže da su SAD otvorene za poreske prevare", rekao je Džon Kristensen, direktor Mreže za poresku pravdu (Tax Justice Network).

Otvorenost SAD za strance koji žele da izbjegnu plaćanje poreza ponovo je u centru pažnje, pošto je prošle nedjelje procurilo 11,5 miliona "Panamskih dokumenata", koji pokazuju kako su bogati i moćni krili svoju imovinu u ofšor kompanijama ne bi li izbjegli porez.

Mreža za poresku pravdu, koja se zalaže za globalne mjere protiv utaje poreze, navodi da su SAD na trećem mjestu po tajnovitosti u finansijskim pitanjima, iza Švajcarske i Hong Konga, ali ispred ozloglašenih poreskih oaza kao što su Kajmanska Ostrva i Luksemburg.

Prema zakonu iz 2010. usvojenom pošto je objavljeno da je švajcaska banka UBS pomagala hiljadama Amerikanaca da izbjegnu porez u SAD, banke i druge finansijske institucije moraju da objave informacije o Amerikancima u inostranstvu kako bi platili poreze u SAD.

Taj zakon, međutim, ne nalaže i da SAD isto učine za druge.

Više od 90 zemalja potpisalo je 2014. sporazum o razmjeni informacija koji je pokrenula Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), ali SAD su među malobrojnim zemljama koje se nisu pridružile.

Američke banke čak ne uzimaju podatke koji su potrebni drugim zemljama da identifikuju ljude koji izbjegavaju poreze.

"Bankarski lobi se opirao promjenama u zakonu koje bi omogućile veću razmjenu podataka", rekao je Peter Kotroseanu, ciriški advokat specijalizovan za privatno bankarstvo.

Neke države otežavaju situaciju

Paskal Sen-Aman, šef OECD-ovog centra za poresku politiku i upravu, rekao je SAD često pružaju informacije drugim zemljama na zahtjev, ali da to znači da druge države mogu dobiti detalje za osobe za koje već sumnjaju da izbjegavaju porez.

Kristensen je rekao da izvještaj švjacarskih banki pokazuje da mnogi njihovi klijenti pričaju o prelasku u SAD.

Savezne države Nevada, Vajomng i Južna Dakota samo pogoršavaju situaciju, kažu kritičari odnosa SAD prema utajivačima poreza. Te države se nadmeću kako da olakšaju osnivanje korporacije i malo toga pitaju o tome ko stoji iza biznisa.

Nevada je, na primjer, olakšala osnivanje korporacije i naplaćuje 500 dolara za poslovnu licencu korporacije i 200 za druga preduzeća, a taj novac je opredijeljen za plate nastavnika. Mnoge te kompanije su samo maske, finansijske smicalice koje ne zapošljavaju radnike i nemaju nikakve investicije.

Istraživača koji su ispitivali uslove za osnivanje kompanije, predstavljali su se kao investitori kako bi saznali koje informacije konsultanti traže za osnivanje preduzeća. Osnovne informacije poput ličnih dokumenata ili drugih papira koji bi potvrdili njihov indentitet u SAD je tražilo samo 25 odsto, a u Delaveru tek šest odsto.

Američko ministarstvo finansija navodi da planira promjenu propisa, ali to treba da potvrdi i Kongres premda kritičari kažu da američki poslanici "ne žele da naškode bankarskoj industriji u SAD".

"Nije tajna da su banke u SAD, posebno u Majamiju, preplavljene neprijavljenim novcem iz Latinske Amerike. Koliko je ironično, zapravo perverzno, što su SAD, koje su toliko pobožno osuđivale švajcarske banke, postale popularna tajnovita bankarska destinacija", rekao je advokat iz Ciriha Kotroseanu.

Bonus video: