Turkmenistan: Za brak neophodna potvrda o HIV-testu

Osim osoba koje planiraju vjenčanje, zakon o obaveznom testiranju na HIV se odnosi i na strance koji traže radnu vizu, lica bez državljanstva, davaoce krvi, lica osumnjičena za upotrebu narkotika i zatvorenike
56 pregleda 0 komentar(a)
HIV test, Foto: Shutterstock
HIV test, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.04.2016. 15:50h

Turkmenistan je donio zakon kojim su testovi na virus HIV-a obavezni prije braka, javili su danas državni mediji.

Zakon u toj državi od pet miliona ljudi, je donijet zbog straha od širenja bolesti koja je rasprostranjena na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza.

Zakon, koji ima za cilj da "stvore uslovi za zdravu porodicu i spriječi rađanje djece zaražene HIV-om", objavljen je danas u državnim novinama i stupa na snagu odmah.

Jedan zvaničnik iz Nacionalnog centra za praćenje AIDS-a, pod uslovom da ostane anoniman, izjavio je za AFP da je "ovaj zakon neophodan s obzirom na veliki broj zaraženih".

Turkmenistan, koji ostaje u velikoj mjeri zatvoren prema spoljnom svijetu, uvijek umanjuje podatke o učestalosti HIV-a, bolesti koja napada imuni sistem i prenosi se sa osobe na osobu preko tjelesnih tečnosti.

U 2002. godini, ministarstvo zdravlja, koje ne objavljuje podatke o oboljelima od zaraznih bolesti, tvrdilo je da je zemlja imala samo dva slučaja HIV-a i da su oba pacijenta van Turkmenistana.

Anonimni zvaničnik je naveo da intravenozna upotreba droga, koja je jedan od ključnih uzročnika, uglavnom potiče iz susjednog Avganistana, a drugi uzročnik je prostitucija.

Osim osoba koje planiraju vjenčanje, zakon o obaveznom testiranju na HIV se odnosi i na strance koji traže radnu vizu, lica bez državljanstva, davaoce krvi, lica osumnjičena za upotrebu narkotika i zatvorenike.

Bonus video: