Stoltenberg i Obama: NATO bi mogao da pomogne Libiji u borbi protiv Islamske države

Obama i Stoltenberg su razgovarali i o tome kako NATO može da pomogne da se spriječe pogibije migranata na putu iz Sirije u Tursku i Grčku
6 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Barak Obama, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2016. 18:51h

Američki predsjednik Barak Obama i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštili su da bi NATO mogao da pomogne Libiji u borbi protiv Islamske države, kao i u uvježbavanju i opremanju snaga u Iraku, Jordanu i drugim zemljama gdje postoji islamistička pobuna.

"Nastavljamo svakodnevnu saradnju na operacijama u područjima poput Libije gdje je vlada u začecima", rekao je Obama nakon sastanka sa Stoltenbergom.

Zapadne vlade zabrinute su da bi se Islamska država mogla proširiti u Libiji, pošto je međunarodna koalicija predvođena SAD-om imala uspjeha protiv militanata u Siriji i Iraku.

Stoltenberg je rekao da NATO razmišlja o tome kako da pomogne u stabilizaciji zemalja u regionu u kojem djeluje Islamska država, uključujući Libiju.

"NATO je spreman da pruži podršku", naglasio je podsjetivši na nedavni napredak u Libiji prilikom formiranja vlade nacionalnog jedinstva.

Obama i Stoltenberg su razgovarali i o tome kako NATO može da pomogne da se spriječe pogibije migranata na putu iz Sirije u Tursku i Grčku.

Bonus video: