Istraživanje: Televizija sve manje gledana u svijetu

Prenos dočeka kineske Nove godine na kineskoj televiziji CCTV, okupio je prošle godine oko 150 miliona gledalaca i najgledaniji je program u svijetu, dok u SAD najveću gledanost i dalje ima prenos dodjele Oskara
1 komentar(a)
kablovska televizija, Foto: Shutterstock.com
kablovska televizija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 04.04.2016. 16:16h

Broj sati koje su gledaoci u svijetu proveli ispred televizijskih ekrana smanjen je u 2015. godini, naročito među mladima, koji vrijeme sve više provode koristeći druge uređaje, pokazali su rezultati istraživanja sprovedenog u 88 zemalja, objavljeni danas na međunarodnom sajmu medija u Kanu.

Prošle godine, u svijetu je zabilježen pad prosječnog broja sati provedenih ispred televizora sa tri sata i 17 minuta dnevno na tri sata i 14 minuta.

Taj trend još je izraženiji među mladima, koji su tokom prošle godine ispred malih ekrana provodili u prosjeku dva sata i četiri minuta, što je za 10 minuta manje nego u 2014. godini, navodi se u studiji kompanije za istraživanje medija Eurodata.

Takvi rezultati odraz su dominacije interneta, ali i izražene nejednakosti, jer je broj konzumenata televizije porastao u siromašnoj Africi.

Gledaoci u SAD ispred TV ekrana i dalje dnevno provode prosječno 4 sata i 29 minuta, što je dva puta više vremena nego u Aziji, gdje je taj prosjek dva sata i 32 minuta, dok u Evropi iznosi nešto manje od četiri sata dnevno.

Internet televizija ubjedljivo je najgledanija i u tome prednjače korisnici u SAD i Kanadi, dok je taj trend nešto slabiji u Francuskoj.

Vrijeme koje gledaoci u SAD provedu u gledanju direktnog televizijskog programa čini svega 47 odsto ukupnog vremena provedenog ispred televizora, a gledanost internet programa u sve većem je porastu.

Dok u Kanadi 60 odsto mladih gleda internet televiziju svakog dana, u Francuskoj to čini svega njih šest odsto.

Takvim razlikama doprinijele su nove tehnologije, jer čak 60 odsto Francuza posjeduje smartfon.

Prenos dočeka kineske Nove godine na kineskoj televiziji CCTV, okupio je prošle godine oko 150 miliona gledalaca i najgledaniji je program u svijetu, dok u SAD najveću gledanost i dalje ima prenos dodjele Oskara.

Bonus video: