Nagorno Karabah: U sukobu poginulo 18 jermenskih, 12 azerbejdžanskih vojnika

Sukobi su danas izbili u Nagorno-Karabahu između azerbejdžanskih snaga i pobunjenika iz tog većinski jermenskog područja na teritoriji Azerbejdžana, a jermenske i azerbejdžanske vlasti se međusobno optužuju za kršenje sporazuma o prekidu vatre
0 komentar(a)
Azerbejdžan, vojska, Nagorno Karabah, Foto: Beta/AP
Azerbejdžan, vojska, Nagorno Karabah, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.04.2016. 18:29h

Osamnaest jermenskih vojnika ubijeno je u borbama sa vojskom Azerbejdžana u Nagorno Karabahu, izjavio je danas predsjednik Jermenije Serž Sarkisijan.

"Sa naše strane ubijeno je 18 vojnika, dok je 35 ranjeno", rekao je on u televizijskom obraćanju, ne precizirajući da li su oni pripadali separatističkim snagama u Nagorno Karabahu koje Jerevan podržava ili jermenskim oružanim snagama, prenosi AFP.

Ranije danas, ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je u tim sukobima ubijeno 12 azerbejdžanskih vojnika i da je oboren jedan vojni helikopter.

Portparol ministarstva Vagif Darjakli rekao je za Tas s da se situacija duž linije razgraničenja u regionu Nagorno Karabaha polako stabilizuje.

"U poređenju sa događajima od noćas i jutros, situacija se nešto stabilizovala u proteklih sat ili dva", rekao je on.

Azerbejdžanski zvaničnik je ipak napomenuo da ne može ništa da kaže o daljem razvoju događaja, navodi ruska agencija.

Zvaničnici obje bivše sovjetske republike međusobno su se optužili danas za sukobe koji su izbili protekle noći, a istovremeno svaka od strana tvrdi da je nanijela teške gubitke drugoj strani, prenosi AP.

Portparol separatističkog predsednika Nagorno-Karabaha, David Babajan rekao je da je u borbama ubijen 12-godišnji dečak, dok je dvoje djece ranjeno u raketnoj vatri azerbejdžanskih snaga, navodi američka agencija.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u međuvremenu razgovarao sa šefovima diplomatija Jermenije i Azerbejdžana, pozvavši ih da zaustave nasilje, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, a prenosi Tas s.

Ranije danas, ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na hitan prekid sukoba duž linije razgraničenja u Nagorno-Karabahu, nakon što su vlasti Jermenije i Azerbejdžana saopštile da su u tom spornom regionu izbili žestoki sukobi.

Sukobi su danas izbili u Nagorno-Karabahu između azerbejdžanskih snaga i pobunjenika iz tog većinski jermenskog područja na teritoriji Azerbejdžana, a jermenske i azerbejdžanske vlasti se međusobno optužuju za kršenje sporazuma o prekidu vatre.

Snage pobunjenika iz Nagorno-Karabaha su, takođe, saopštile da je jermenska protivvazdušna obrana oborila jedan azerbejdžanski helikopter, ali su to kasnije negirale azerbejdžanske vlasti.

Nagorno-Karabah, koji se nalazi u Azerbejdžanu ali je pod kontrolom lokalnih Jermena, funkcioniše samostalno uz jaku vojnu i finansijsku podršku Jermenije od okončanja rata za nezavisnost 1994.

Obe strane su prijavile veći broj žrtava u novim sukobima, optužujući jedna drugu za kršenje prekida vatre, što ukazuje na to da je dvije decenije star konflikt, u kojem je poginulo oko 30.000 ljudi, daleko od toga da bude mirno razriješen.

Sukob u Nagorno-Karabahu je izbio 1991. godine, u vrijeme raspada Sovjetskog Saveza.

Primirje je sklopljeno 1994. godine, ali su sukobi ipak povremeno izbijali.

Bonus video: