Foklandska ostrva odbila odluku UN: Neće da budu dio Argentine

Argentinska vlada nedavno je pozdravila odluku komisije UN koja je odobrila da Argentina proširi svoje teritorijalne vode, koje od sada uključuju i Foklandska ostrva oko čijeg suvereniteta postoji spor između Buenos Ajresa i Londona
374 pregleda 0 komentar(a)
Foklandska ostrva, Foto: Shutterstock
Foklandska ostrva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.04.2016. 19:57h

Parlament Foklandskih ostrva odbacio je danas odluku komisije UN prema kojoj je taj arhipelag postao primorski dio teritorije Argentine.

Poslanik Majk Samers izjavio je AP-u da odluka UN neće imati efekta na stav o britanskom suverenitetu nad Foklandskim ostrvima.

Argentinska vlada nedavno je pozdravila odluku komisije UN koja je odobrila da Argentina proširi svoje teritorijalne vode, koje od sada uključuju i Foklandska ostrva oko čijeg suvereniteta postoji spor između Buenos Ajresa i Londona.

Komisija UN o kontinentalnim granicama odobrila je zahtjev Argentine upućen 2009. godine da uključi Foklandska ostrva u svoj pomorski teritorijalni pojas. Argetinski kontinentalni dio teritorije povećan je za 1,7 miliona kvadratnih kilometara, navodi se u izvještaju komisije.

Komisija UN za granice epikontinentalnog pojasa odobrila je predlog Argentine da granicu svoje pomorske teritorije fiksira na udaljenosti od 200 do 350 milja od obale.

Malvinska ili Foklandska ostrva nalaze se oko 480 kilometara od argentinske oblale i 12.700 kilometara od Londona.

Oko suvereniteta nad Foklandskim Ostrvima je 1982. godine vođen rat izmedju Argentine i Velike Britanije. Argentina je izgubila rat ali ta ostrva i dalje smatra svojom teritorijom.

Arhipelag ima oko 200 ostrva i nalazi se pod upravom britanske krune.

Oko 3.000 stanovnika tih ostrva izjasnilo se za britanski suverenitet na referendumu organizovanom 2013. godine.

Bonus video: