Kubanska migracija u SAD udvostručena u zadnjem tromesečju 2015.

Egzodus je dijelom izazvan i strahom Kubanaca da bi mogli da izgube postojeću privilegiju da mogu da ostanu u SAD, ako stignu do američkog tla
1 komentar(a)
Kuba, SAD, Foto: Reuters
Kuba, SAD, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.04.2016. 18:42h

Najnoviji američki statistički podaci pokazuju da je u SAD u posljednjem tromjesečju 2015. godine stiglo dvostruko više kubanskih migranata nego u istom periodu godinu dana ranije, što bi mogao da bude i rezultat obnove diplomatskih odnosa između ove dvije države.

Podaci ministarstva za unutrašnju bezbjednost SAD pokazuju da je od oktobra do kraja decembra 2015. godine u SAD došlo 17.000 Kubanaca. U istom periodu 2014. godine broj kubanskih migranata je bio nešto malo viši od 9.000.

Egzodus je dijelom izazvan i strahom Kubanaca da bi mogli da izgube postojeću privilegiju da mogu da ostanu u SAD, ako stignu do američkog tla.

Administracija američkog predsjednika Baraka Obame saopštila je da ne namjerava da mijenja politiku prema kubanskim imigrantima, ali su pojedini članovi Kongresa SAD zatražili da se ukinu postojeće povlastice za kubanske imigrante.

Bonus video: