Evropski sud: Britanska policija nije kriva za smrt Brazilca

Pripadnici specijalnih policijskih snaga upucali su sedam puta u glavu Žan Šarl de Menzesa (27), električara koji je živio u Londonu jer su mislili da je bombaš-samoubica
1 komentar(a)
Evropski sud za ljudska prava Strazbur, Foto: Imt.ie
Evropski sud za ljudska prava Strazbur, Foto: Imt.ie
Ažurirano: 30.03.2016. 16:03h

Evropski sud za ljudska prava danas je presudio da je britansko tužilaštvo ispravno postupilo kada nije optužilo policajce koji su prije 11 godina greškom ubili jednog Brazilca, jer su mislili da je bombaš-samoubica.

Pripadnici specijalnih policijskih snaga upucali su sedam puta u glavu Žan Šarl de Menzesa (27), električara koji je živio u Londonu tri godine, na me­tro sta­ni­ci Sto­kvel na jugu Londona 22. jula 2005. godine, podsjeća Rojters.

Uprkos ponavljanim zahtjevima Menzesove porodice da bi policajci, koji su umješani u ubistvo Brazilca ili njihovi nadležni, trebalo da odgovaraju, tužilaštvo je reklo da nema dovoljno dokaza da se "preduzmu mjere protiv bilo kog pojedinca".

U presudi suda navodi se da odluka da se ne procesuira bilo koji pojedinačni policajac "nije doneta ni zbog kakvih propusta u istrazi, tolerancije države ili dosluha u izvršnjenju nezakonitih dela".

"To je prije zbog činjenice da je, nakon temeljne istrage, tužilac razmotrio sve činjenice i zaključio da nema dovoljno dokaza da se krivično goni bilo koji pojedinac", navodi se u presudi suda.

Bri­tan­ska po­li­ci­ja je pri­zna­la da je ubi­la po­gre­šnog čo­vje­ka u okvi­ru potrage za če­tvo­ri­com bom­ba­ša, ko­ji su po­ku­ša­li da iz­ve­du na­pad na tran­sport­ni si­stem u Lon­do­nu, misleći da je u pitanju jedan od napadača, koji je bio u bjekstvu, Husein Osman.

Britanske bezbjednosne službe u to vrijeme su bile u viskom nivou pripravnosti jer su dvije nedjelje ranije, u bombaškim napadima četvorice mladih britanskih islamista na tri metro voza i jedan autobus, poginule 52 osobe.

Bonus video: