Agenti CIA skidali i fotografisali gole zatvorenike, pa ih slali na mučenje

U CIA tvrde da su skidali žrtve i fotografisali ih kako bi se vidjelo stanje tijela prije nečega što mogu iskusiti u stranom pritvoru
77 pregleda 2 komentar(a)
CIA, Foto: Shutterstock
CIA, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.03.2016. 07:45h

Agenti CIA su skidali zatvorenike i fotografisali ih nage prije nego što ih pošalju svojim inostranim partnerima na mučenje.

Nekadašnji američki zvaničnik opisao je neke od ovih fotografija kao "veoma jezive i uznemirujuće".

Fotografije nagih zarobljenika nameću nova pitanja o spremnosti SAD da koriste ono što udruženja za ljudska prava nazivaju "seksualnim ponižavanjem" nad zarobljenicima osumnjičenim nakon 11. septembra za terorizam.

Pojedini aktivisti za ljudska prava pomenute fotografije opisali su kao "potencijalni ratni zločin".

Za razliku od video-dokaza torture CIA na "crnim lokacijama", koji su uništeni 2005. godine, ove fotografije ostale su u posjedu obavještajne agencije.

Na nekima od njih zarobljenici nose crne poveze preko očiju, vezani su i na tijelima su im vidljive modrice. I dalje je nepoznato koliko je tačno zatvorenika prošlo kroz mučenja CIA, od kojih su mnogi prebačeni u strane zemlje u kojima se praktikuju još brutalnije torture.

Grupe za zaštitu ljudskih prava do sada su identifikovale 50 takvih osoba, ali se ne zna koliko je njih CIA fotografisala nage.

Obrazloženje agencije za gole fotografije, kako je opisao obaviješteni izvor, jeste zaštita od pravnog i političkog gonjenja za torturu počinjenu u nekoj od partnerskih obavještajnih agencija. Naime, oni tvrde da su skidali žrtve i fotografisali ih kako bi se vidjelo stanje tijela prije nečega što mogu iskusiti u stranom pritvoru.

Blic.rs

Bonus video: