Irački parlament pozvao premijera da do četvrtka predstavi novu vladu

Abadi je obećao formiranje vlade tehnokrata u borbi protiv korupcije poslije uličnih protesta u ljeto 2015. godine
0 komentar(a)
Irak, bombardovanje, Foto: BETA Photo
Irak, bombardovanje, Foto: BETA Photo
Ažurirano: 28.03.2016. 14:41h

Irački parlament zatražio je danas od premijera Hajdera al Abadija da do četvrtka predstavi novu tehnokratsku vladu, nakon što su pristalice uticajnog šiitskog vjerskog lidera Moktade Sadra nastavile protest u Bagdadu zahtijevajući reforme koje bi suzbile korupciju.

Ukupno 170 od 245 prisutnih poslanika izjasnilo se za ultimatum do četvrtka kada se očekuje predstavljanje nove vlade, izjavili su izvori bliski parlamenetu.

"Ako Abadi ne predstavi novu vladu do četvrtka, moraće u subotu da se obrati parlamentu i obrazloži što to nije uradio", naveli su isti izvori.

Abadi je obećao formiranje vlade tehnokrata u borbi protiv korupcije poslije uličnih protesta u ljeto 2015. godine.

Premijer Iraka je tada naišao na otpor političkih stranaka koje nisu htjele da budu sprovedene reforme na njihovu štetu.

Abadi je posljednjih deset dana pod ponovnim pritiskom uličnih protesta, posebno pristalica šiitskog vđe u takozvanoj visoko obezbjeđenoj "zelenoj zoni" Bagdada.

Sadr je takođe postavio ultimatum Abadiju za formiranje vlade. Taj ultimatum ističe sjutra. U protivnom šiitski lider je najavio masovnije proteste u Iraku.

Bonus video: