Libija: Formiranje treće vlade pogoršalo krizu

"Formiranje vlade na ovakav način, samoproglašenjem, samo će produbiti krizu i stvoriti nove sukobe koji će dodatno destabilizovati Libiju"
0 komentar(a)
Libija, Foto: Reuters
Libija, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.03.2016. 10:43h

Dve rivalske vlade u Libiji odbile su da priznaju treću vladu koju podržavaju Ujedinjene nacije, što je dodatno pogoršalo situaciju u toj ratom razorenoj zemlji, ocjenili su stručnjaci.

Vlada nacionalnog jedinstva, predviđena sporazumom sa UN, biće formirana u cilju uspostavljanja jedinstvene vlasti i okončanja sukoba između dvije rivalske frakcije, jedne sa sjedištem u Tripoliju i druge na istoku zemlje.

"Formiranje vlade na ovakav način, samoproglašenjem, samo će produbiti krizu i stvoriti nove sukobe koji će dodatno destabilizovati Libiju", izjavio je za agenciju Frans pres Mohamed Eldžar, ekspert za Libiju iz Centra Rafik Hariri u Vašingtonu.

On je dodao da je rizično i nezakonito nastojanje UN i međunarodne zajednice da formiraju jedinstvenu vladu koja bi imala sjedište u Tripoliju.

Sporazumom potpisanim u Maroku u decembru prošle godine, formiran je predsjednički savjet od devet članova sa ovlašćenjem da izabere jedinstvenu vladu.

Da bi vlada na čelu sa premijerom Fajezom al Saradžom bila zvanično izabrana, potrebno je da je prizna medjunarodno priznati parlament sa sjedištem u Tobruku.

Predsjednički savjet je 12. marta, na osnovu podrške proste većine od 198 poslanika parlamenta, ali bez glasanja o priznanju, proglasio jedinstvenu vladu koju čini 18 ministara.

Stručnjaci procjenjuju da bi ovlašćenja te vlade bila veoma ograničena, jer je sjedište premijera u Tunisu i Maroku, dok se ostali ministri nalaze u različitim djelovima Libije.

"Veliko je pitanje da li takva vlada uopšte može da funkcioniše, jer parlament nije glasao o njenom priznanju i to dovodi u pitanje njen legitimitet", rekao je ekspert Evropskog savjeta za međunarodne odnose Matija Toaldo.

Sa druge strane, Mohamed Eldžar smatra da naoružane rivalske grupe neće dozvoliti da vlada ima sjedište u Tripoliju i navodi da međunarodna zajednica mora biti spremna da joj pruži i vojnu podršku, što će opet dovesti do novih sukoba.

Šef misije Ujedinjenih nacija za Libiju Martin Koler izjavio je sinoć da će nova vlada nacionalnog jedinstva u toj zemlji biti formirana za nekoliko dana.

Koler je novinarima rekao da ne može da navede tačan datum, ali da zna da je formiranje vlade nacionalnog jedinstva u Libiji "pitanje dana, a ne nedjelja".

Od svrgavanja bivšeg vođe Moamera Gadafija 2011, Libiju razaraju oružani sukobi različitih frakcija, od čega najviše profitira Islamska država.

Bonus video: