Konferencija napeta, Kastro poručio: Ukinite embargo i vratite Gvantanamo

Obama, kojeg kritikuju da je napravio previše ustupaka Kubi koja nije uzvratila istom mjerom, kazao je da su kršenja ljudskih prava prepreka za "procvat" odnosa
57 pregleda 5 komentar(a)
Barak Obama, Raul Kastro, Foto: Reuters
Barak Obama, Raul Kastro, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.03.2016. 07:04h

Američki predsjednik Barak Obama forsirao je juče Kubu da unaprijedi ljudska prava i verbalno ukrstio koplja sa predsjednikom Raulom Kastrom tokom istorijske posjete ostrvu kojim upravljaju komunisti, dok je Kastro uzvratio kritikujući SAD zbog „dvostrukih standarda“.

Pitanje ljudskih prava ostaje glavna prepreka za jačanje veza sa Kubom uprkos otopljavanju odnosa koje su u decembru 2014. godine započela dvojica lidera, kazao je Obama, dodajući da „puni procvat“ odnosa može biti postignut tek kada bude ostvaren napredak u toj oblasti.

„U odsustvu toga, mislim da će to i dalje biti jako iritantno“, kazao je Obama tokom konferencija za novinare koja je na momente bila napeta a koju je prenosila kubanska državna televzija. Kastro je u nekoliko navrata izgledao uzrujano kada je ukazao rijetku priliku novinarima da postavljaju pitanja.

Obama, prvi predsjednik SAD koji je posjetio Kubu u posljednjih skoro 90 godina, pod pritiskom je kritičara kod kuće da privoli Kastrovu vladu da bude tolerantnija prema političkim neistomišljenicima i da dodatno otvori ekonomiju koja je izgrađena u sovjetskom stilu. Pojedini protivnici posjete kažu da je Obama već napravio previše ustupaka kako bi poboljšao odnose, a da Kuba nije učinila puno toga zauzvrat.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, koja je uslijedila nakon razgovora dvojice lidera, Kastro je oštro odgovorio na pritisak povodom kršenja ljudskih prava, rekavši da stavovi SAD odražavaju dvostruke standarde države koja i sama krši ljudska prava.

On je rekao da ne postoji država koja ispunjava sve međunarodne standarde u toj oblasti, i da je Kuba snažna u mnogim oblastima poput zdravstva, obrazovanja i jednakosti žena.

„Hajde da radimo na tome da svi poštuju sva ljudska prava“, kazao je on. Kuba često kritikuje SAD zbog rasizma, nasilja i zatvora u Gvantanamo bazi na Kubi. Na pitanje novinara o zatvaranju političkih disidenata, Kastro je zatražio listu sa imenima tih zatvorenika, sugerišući da ih na Kubi nema. „Koji politički zatvorenici? Dajte mi ime, ili imena, tako da kada se završi ovaj sastanak mogu da dobijem listu zatvorenika. Ukoliko među njima bude političkih zatvorenika prije nego što noć padne oni će biti slobodni“, kazao je on novinaru.

On je ponudio kubanski recept za bolje odnose - rekavši da dvije zemlje mogu uspostaviti mnogo bolje veze ukoliko bi SAD ukinule 54 godine star trgovinski embargo i vratile Kubi bazu u Gvantanamu.

Do skoro Obamina posjeta bi bila nezamisliva. Postala je moguća tek nakon tajnih pregovora koji su 2014. doveli do sporazuma o normalizaciji odnosa između neprijatelja iz vremena Hladnog rata. Prvi dan u Havani Obama je počeo u simboličnom srcu kubanskog komunističkog sistema, na Trgu revolucije, gdje je decenijama Raulov brat Fidel Kastro na skupovima govorio o zlu američkog „imperijalizma“.

Obama je položio vijenac na spomenik heroju nezavisnosti Hoseu Martiju, dok se u pozadini vidio ogromni portret legendarnog revolucionara Ernesta Če Gevare. „Velika je čast odati poštu Hoseu Martiju, koji je dao život za nezavisnost svoje domovine. Njegova strast prema slobodi i samoopredjeljenju i danas živi u kubanskom narodu“, zapisao je Obama u knjigu utisaka.

Marti je bio pjesnik i pisac iz 19. vijeka čiji je aktivizam pomogao da se Kuba izbori za slobodu od Španije i čiju su zaostavštinu kasnije prihvatili revolucionari Fidela Kastra kao simbol antiimperijalizma. Obama je tražio od američkog Kongresa da ukine ekonomski embargo Kubi, ali ga je odbilo republikansko rukovodstvo.

Uoči susreta sa Kastrom, Obama je najavio dogovor koji je Gugl postigao sa ostrvom. „Gugl je napravio dogovor o većem pristupu internetu na ostrvu“, kazao je Obama u juče emitovanom intervjuu za televiziju ABC. Gugl je kasnije saopštio da istražuje mogućnosti povećanja i poboljšanja pristupa internetu na Kubi, ali je naveo da su ti napori u „ranoj fazi“.

Napetost na konferenciji za novinare

Bijela kuća je insistirala na zajedničkoj konferenciji za novinare Kastra i Obame, što je u skladu sa američkom praksom prilikom posjeta inostranstvu, ali se Kastrova vlada dugo tome opirala.

Juče, sve dok se dvojica lidera nijesu pojavili pred novinarima, nije se znalo hoće li odgovarati na pitanja.

Kada su pitanja počela, bilo je očigledno da je Obama opušteniji od Kastra. U prostoriji se osjećala napetost kada je Kastro odbio da se odazave kubanskim novinarima koji su željeli da iskoriste rijetku priliku da mu postave pitanja.

Obama je kazao da je njegov kolega pristao da odgovori na samo jedno pitanje, ali ga je vješto podstakao da odgovori na dva. Kastro je na to nevoljno pristao, naveo je Rojters.

Bonus video: